Tulosta
  1.10.2014

Uusi ympäristönsuojelulaki huomioi luonnonarvot paremmin turvetuotannossa 1.9. alkaen

 
 Kuva: Terhi Asumaniemi
Uusi ympäristönsuojelulaki mm. huomioi luonnonarvot entistä paremmin turvetuotannossa 1.9.2014 alkaen. Uudistuksessa on lisäksi pyritty parantamaan lupa- ja ilmoitusjärjestelmän toimivuutta sekä lisäämän valvonnan maksullisuutta. Uudistuksen toisessa vaiheessa mm. sujuvoitetaan lupamenettelyitä entisestään.

Luonnonarvot huomioidaan paremmin turvetuotannossa

Uuden lain mukaan turvetuotanto ei saa turmella valtakunnallisia tai alueellisesti merkittäviä luonnonarvoja. Tähän peruslähtökohtaan on kuitenkin säädetty useita jossain määrin tulkinnanvaraisia poikkeuksia, ja säännöksen merkitys selviää vastaa lupakäytäntöjen kehittyessä.

Pieniä muutoksia luvanvaraisuudessa ja viranomaisten toimivaltajaossa

Turvetuotannon 10 ha:n luparaja poistuu, joten jatkossa kaikki turvetuotanto on luvanvaraista. Pilaantuneen maan ja pohjaveden puhdistamiseen ei sen sijaan pääsääntöisesti vaadita enää lupaa, vaan siihen riittää ilmoitus. Luvanvaraiset ja rekisteröitävät toiminnat ovat lain liitteinä.

Lupaviranomaisten toimivaltajako pysyy pääosin ennallaan. Muun muassa autopurkamot ja joitain pienempiä jätetoimintoja siirtyi kuntien toimivaltaan. Vastaavasti sahat, viilu- ja pesuainetehtaat siirtyivät valtion toimivaltaan.  Toimivaltajaosta säädetään 10.9. voimaan tulleessa ympäristönsuojeluasetuksessa.

Kaavojen vaikutus kasvaa

Luvanvaraista tai rekisteröitävää toimintaa ei saa sijoittaa asemakaavan vastaisesti. Kaavan mukaisena pidetään myös hanketta, jolle on myönnetty poikkeaminen asemakaavasta.

Maakuntakaavassa tai oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa on huomioitava, ettei toiminnan sijoittaminen vaikeuta alueen käyttämistä kaavassa varattuun tarkoitukseen. Tällöin on otettava huomioon maakunta- ja yleiskaavan esittämistavasta johtuva ohjausvaikutuksen yleispiirteisyys.

Toiminnan kaavanvastaisuuden arvioimiseksi hankitaan tarvittaessa lausunto kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta, kaavoituksesta vastaavalta kunnan viranomaiselta ja maakuntakaavan osalta maakunnan liitolta.

Valvonta osin maksulliseksi

Ympäristönsuojelulain uudistuksen yhtenä tavoitteena on tehostaa ympäristönsuojelun lupamenettelyä ja lupien valvontaa. Valvontamaksua voi periä suunnitelmallisesta valvonnasta ja hallintopakon käyttöön liittyvästä valvonnasta. Maksujen tulee olla uuden lain mukaan kohtuullisia erityisesti alle 10 työntekijän yrityksille.

Teksti ja lisätietoja

Suunnittelija Mikko Attila, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Erikoistutkija Jussi Kauppila, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Paluu etusivulle