Tulosta
  2.10.2013

Kansainväliset vesisopimukset laajenevat

 
UNECEn vesisopimuksen 6. osapuolikokous Roomassa Marraskuussa 2012.
Kuva: UNECE
Keskustelu rajavesistöjen hoidosta ja käytöstä on viime aikoina aktivoitunut, sillä asiaa koskevat kansainväliset sopimukset laajentuvat. Käynnissä on pohdinta kahden keskeisen sopimuksen toimeenpanon yhdistämisestä. Kyseessä ovat UNECEn rajavesisopimus ja voimaantulon kynnyksellä oleva YK:n vesistöjen käyttöä koskeva yleissopimus.

Keskeiset rajavesisopimukset

Vanhastaan voimassa on yksi kansainvälinen, YK:n alainen rajavesisopimus: vuonna 1992 solmittu Euroopan talouskomission (UNECE) rajavesisopimus (Convention on the Protection and Use of Transboundary Watercourses and International Lakes). Viime helmikuusta lähtien siihen ovat voineet liittyä kaikki YK:n jäsenmaat, ja moni onkin ilmoittanut kiinnostuksensa asiaan.

Vuonna 1997 solmittiin YK:n yleissopimus kansainvälisten vesistöjen muuta kuin liikennekäyttöä koskevista säännöistä (Convention on the Law of the Non-Navigational Uses of International Watercourses). Sen ratifiointi on edennyt hitaasti, mutta nyt näyttää siltä, että vaadittavat 35 ratifiointia hyväksytään tämän tai ensi vuoden aikana.

Sopimusten yhteinen toimeenpano

Kun kohta on olemassa kaksi globaalia vesisopimusta, on alettu keskustella niiden yhteisestä tai ainakin toisiaan tukevasta toimeenpanosta. Tästä on viimeisen vuoden aikana järjestetty useita epävirallisia keskustelutilaisuuksia, viimeksi Tukholman vesiviikolla syyskuun alussa.

Runsaan parinkymmenen vuoden aikana UNECE:n rajavesisopimuksen toimeenpanon tueksi on luotu mittava, tehokas rakenne ja prosessit. Sopimuksella on vajaan kymmenen hengen sihteeristö. Toiminta tapahtuu jäsenvaltioiden johtamien pysyvien työryhmien, lyhyempiaikaisia tehtäviä varten perustettujen toimintayksiköiden ja lukuisten projektien kautta.

Sopimusten yhteisen toimeenpanon puolesta puhuvat UNECE:n rajavesisopimuksen toimeenpanojärjestelmästä saadut hyvät kokemukset, joihin myös uuden YK:n yleissopimuksen toimeenpanossa tukeudutaan. Vähäisiä resursseja ei ole järkevää hajottaa.

On todennäköistä, että maat, jotka ovat allekirjoittaneet ainakin toisen sopimuksista, kokoontuvat keskustelemaan yhteisestä toimeenpanosta lähiaikoina. Sitä odotellessa Suomi ja moni muukin maa markkinoi kansainvälisiä sopimuksia, jotta niihin liittyisi yhä useampi. Näin rajavesien yhteisen hoidon globaali painoarvo kasvaisi ja rajavesien yhteinen hoito tehostuisi.

Rajavesistöjen kysymykset koskevat puolta maapalloa

Valtaosa maailman suurimmista ja merkittävimmistä jokivesistöistä ulottuu useamman kuin yhden valtion alueelle. Näiden n. 260 rajavesistön valuma-alueet kattavat puolet koko maapallon maapinta-alasta. Niiden kautta virtaa 60 % kaikesta maailman makeasta vedestä, ja niiden alueella asuu 40 % maapallon väestöstä.

Rajavesistöjen oikeudenmukaista hoitoa ja käyttöä vaikeuttavat maiden erilaiset intressit, kasvava väestö, muuttuvat kulutus- ja tuotantotavat, kasvava vesipula, ilmastonmuutos ja monet muut monimutkaiset syy-seuraussuhteet.

Teksti ja lisätietoja:

Vesikeskuksen johtaja Seppo Rekolainen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Paluu etusivulle