Tulosta
  2.10.2013

SYKE kehittää maiden rajat ylittäviä vesitilannepalveluita Andeilla

 
 Titicaca-järvi. Kuva: Johanna Korhonen
SYKE ja Ilmatieteen laitos kehittävät Bolivian, Ecuadorin, Kolumbian ja Perun hydrologisten ja meteorologisten laitosten palveluita PRASDES-kehitysyhteistyöhankkeessa. Hanke parantaa laitosten edellytyksiä tuottaa laadukasta, maiden rajat ylittävää tietoa säästä, vesistöistä ja ilmastoriskeihin varautumista.

SYKEn asiantuntijat kehittävät hydrologista seurantaa, tietojärjestelmiä, mallinnusta ja näihin liittyviä tuotteita. SYKEn ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyö on kohdemaille kiinnostava esimerkki pitkäaikaisesta, toimivasta yhteistyöstä erillisten laitosten välillä.

Tulvat ja kuivuus haasteena

Paremmat palvelut hyödyttävät paikallisyhteisöjä ja eri tuotantoaloja, joita vesitilanne haittaa. Andien alueita kiusaavat tulvat ja kuivuus, joita ilmastonmuutos pahentaa. Esimerkiksi Perun pääkaupungin Liman vesihuolto on vaikeuksissa jäätiköiden sulamisen takia. Vuoristoisilla vesistöalueilla äkkitulvat ovat yleisiä.

Pilotteina rajavesistöjä

Hanke keskittyy maiden rajavesistöihin. Pilotteina ovat Titicaca-järven alue Boliviassa ja Perussa, Catamayo-Chiran alue Perun ja Ecuadorin rajalla sekä Mira-Matajen valuma-alue Ecuadorin ja Kolumbian rajalla.

PRASDES-kehitysyhteistyöhanke

Ulkoministeriön rahoittama hanke käynnistettiin toukokuussa 2013 ja se kestää vuoteen 2016. Hanketta koordinoi Ecuadorissa toimiva kansainvälinen tutkimuskeskus CIIFEN. Sen keskeisenä tutkimuskohteena ovat El Niño -ilmiön vaikutukset.

Teksti ja lisätietoja:

Hydrologi Johanna Korhonen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Yksikönpäällikkö Timo Huttula, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hankesivut espanjaksi:

Vesitilanne ja ennusteet –sivut ymparisto.fi:ssä:


Paluu etusivulle