Tulosta
  2.10.2013

Suomen vesien ekologisen tila-arvion mukaan suuret järvet kunnossa, rannikkovesien tila kehno

 
 
Suomen vesien ekologinen tila-arvio on päivitetty. ELY-keskusten tekemä arvio osoittaa, että järviemme pinta-alasta 85 % ja jokivesistämme 65 % on hyvässä tai erinomaisessa tilassa. Toisaalta heikommassa kunnossa on jopa kolme neljäsosaa rannikkovesien pinta-alasta. Suurin ongelma on vesien rehevöityminen.

Alueelliset erot suuria

Vesien tilassa alueelliset erot ovat suuria. Suuret järvet ja erityisesti Pohjois-Suomen vedet ovat ekologiselta tilaltaan pääosin hyviä tai erinomaisia. Sen sijaan pienet järvet kärsivät rehevöitymisestä.

Rannikolla yksikään vesialue ei ole tilaltaan erinomainen. Erityisesti Saaristomeren ja Suomenlahden tila on huolestuttava. Suomenlahden itäisimmän osan tila on kuitenkin kohentunut vesiensuojelutoimien ja etenkin Pietarin tehostuneen jätevedenpuhdistuksen ansiosta. Perämeren pohjoisosissa ja Pohjanlahden jokisuissa rannikkovesien tila on paikoin heikentynyt.

Rehevöityminen suurin ongelma

Suomessa yli puolet vesiä rehevöittävästä ravinnekuormasta on peräisin maataloudesta. Typen suhteenyhdyskunnat ovat yhä merkittäviä kuormittajia. Fosforikuormitusta tulee merkittävästi haja-asutuksesta. Jokivesien tilaa huonontaa lisäksi vesirakentaminen. Lähes kaikki Suomen suurimmat Itämereen laskevat joet on rakennettu ja alkuperäiset vaelluskalakannat ovat kuolleet sukupuuttoon.

Muutos vesistöissä hidasta

Edellisestä ekologisen tilan arviosta vuodelta 2008 on vielä niin vähän aikaa, että muutosta on vaikea havaita. Tilaluokka oli parantunut 300 vesimuodostumassa ja vastaavasti huonontunut 304 muodostumassa. Tilan huonontumiset ja parantumiset eivät ole suoraan verrattavissa edellisen ja tämän uuden luokituksen välillä, koska uutta luokitusta varten oli kerätty enemmän aineistoa ja luokituskriteereitä on yhtenäistetty naapurimaiden kanssa.

Vesistössä tapahtuva ekologisen tilan todellinen paraneminen voi viedä vuosia, vaikka kuormitusta on vähennetty.

Pintavesien ekologinen tila arvioitiin ELY-keskuksissa

Tiedot vesien tilasta on koottu elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa, kalojen osalta Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa. Pohjavesien osalta tila- ja riskiarviot valmistuivat keväällä.

Ekologisen tilan luokittelussa tarkastellaan ensisijaisesti biologista laatua. Vesimuodostuman planktonlevien, piilevien, vesikasvien, pohjaeläinten ja kalojen tilaa verrataan oloihin, joissa ihmistoiminta ei ole vaikuttanut eliöstöön. Mitä vähäisempi ihmisen vaikutus on, sitä parempi on vesistön ekologinen tila. Lisäksi arvioinnissa otetaan huomioon muita laatuun vaikuttavia veden kemiallisia ja hydromorfologisia tekijöitä (mm. näkösyvyys, ph, kalan vaellusesteet).

Tavoitteena vesien hyvä tila koko Euroopassa

Koko EU:n alueella tavoitteena on vesien hyvä tila vuoteen 2015 mennessä. Vastaava tila-arvio tehdään kaikissa EU-maissa.

Työ on ollut Suomessa erityisen haastavaa vesien suuren määrän vuoksi, eikä kaikkia vesiä ole pystytty luokittelemaan. Rannikkovedet on arvioitu kokonaan, mutta järvialasta on luokiteltu 87 prosenttia ja jokien kokonaispituuksista 60 prosenttia.

Pitkäjänteinen vesiensuojelutyö jatkuu

Suomessa on tehty pitkäjänteistä työ vesien suojelemiseksi. Nyt julkistettu ekologisen tilan luokitus antaa yhä tarkempaa tietoa niistä vesistä, jotka tarvitsevat vesiensuojelutoimenpiteitä. Vesienhoidon kokonaisvaltaista valuma-aluelähtöistä suunnittelutyötä jatketaan ELY-keskusten johdolla. Vesienhoitosuunnitelmaluonnokset tulevat kuultavaksi ensi vuoden lokakuussa. Merenhoidon toimenpideohjelmat ja tulvariskien hallintasuunnitelmat kuullaan samaan aikaan.

Teksti ja lisätietoja:

Suunnittelija Milla Mäenpää, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Limnologi Sari Mitikka, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Paluu etusivulle