Tulosta
  15.10.2012

Taihu-järven sinileväennusteiden kehittäminen

 

Hankkeen tutkijoita toukokuussa 2012 Viikin Biokeskuksella.
Kuvassa vasemmalla NIGLAS-laitoksen johtaja prof. Boqiang Qin.
Kuva: Timo Huttula
.

SYKE on mukana Kiinan Taihu-järven sinileväennusteiden kehittämisessä. Järveen kohdistuu voimakas teollisuuden ja asumajätevesien kuormitus ja järvi onkin nopeasti rehevöitynyt viimeisten vuosikymmenien aikana. Tämä näkyy mm. laajoina sinileväkukintoina, joiden ennustamiseksi ja estämiseksi Kiinan valtio on panostanut paljon viime aikoina. SYKEn Vesikeskuksen malliyksikön tutkijat ovat mukana Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa 'Lakes in the trouble'.

Taihu on kolmanneksi laajin järvi Kiinassa. Sen pinta-ala on 2338 km2. Järven keskisyvyys on kuitenkin vain 1.9 m. Järvi sijaitsee Jangtse-joen suistossa alueella, joka on eräs Kiinan nopeimmin kehittyviä seutukuntia. Noin 40 miljoonaa ihmistä elää järven valuma-alueella. Taihu on heille keskeinen raakaveden lähde ja palvelee myös kalastusalueena sekä virkistyskohteena.

Lakes in the trouble -hankkeen tavoitteet ja aikataulu

Lakes in the trouble -hanketta koordinoi Pyhäjärvi Instituutti ja siinä ovat mukana myös Helsingin yliopisto ja Turun yliopisto. Kohdejärvi Suomessa on Säkylän Pyhäjärvi.  Kiinalaisena osapuolena toimii Nanjing Institute of Geography and Limnology (NIGLAS).  Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on ensinnäkin parantaa kohdejärvien ekosysteemipalveluja muuttuvissa ilmasto-oloissa. Lisäksi tahdotaan parantaa lisätä järvien rehevöitymisprosessien ymmärtämystä, löytää keinoja järvien tilan parantamiseen sekä lisätä suomalais-kiinalaista vesialan yhteistyötä.

"Meitä kiinnostaa erityisesti matalien sisäkuormitteisten järvien tilanennustaminen virtaus- ja vedenlaatumalleilla", kertoo professori Timo Huttula. "Kiinalaiset ovat kehittäneet oman leväennustemallin, jossa hyödynnetään kenttämittauksia, automaattisia järviasemia ja satelliittikuvia. Heillä on myös käytössään australialainen ELCOM-malli ja he ovat kiinnostuneet soveltamaan meidän käytössämme olevaa Coherens-mallia. Saamme tästä työstä erinomaista vertailukokemusta omaa kehitystyötämme varten.", toteaa Huttula.

Hanke alkoi yhteisellä kokouksella Nankingissa viime maaliskuussa. Kiinalaiset vierailivat Säkylän Pyhäjärvellä viime toukokuussa. Seuraava vaihe alkaa, kun Janne Ropponen vierailee kiinalaisten mallikehittäjien luona Nankingissä ensi joulukuussa. Lisäksi keväällä 2013 kiinalainen plankton-tutkija on tulossa työskentelemään SYKEssä ja HYssä.

Lisätietoja:

Professori, yksikön päällikkö Timo Huttula, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Paluu etusivulle