Tulosta
  6.10.2011

Turvetuotannon ja metsätalouden vesiensuojelu edistyy

 
Rahkasammalsilpun levittäminen kasvillisuuskentälle nopeuttaa kasvillisuuden kehittymistä alustavien havaintojen perusteella sammalen lähtiessä itse kasvamaan sekä tarjoamalla muille kasveille kasvualustan. Kuva: Päivi Saari
Turvetuotannon ja metsätalouden vesiensuojelua tehostetaan kokoamalla ja tuottamalla tietoa turvetuotannon ja metsätalouden vesistökuormituksesta sekä edistämällä vesiensuojelumenetelmien käyttöä koulutuksen ja omavalvonnan avulla. Pilottialueena toimii Saarijärven reitti. TASO -hanketta (2011–2013) koordinoi Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY).

Kuormitusta ja vesiensuojelutoimenpiteiden tehoa seurataan

Turvetuotannon ja metsätalouden kuormitusta ja vesiensuojelutoimenpiteiden tehoa seurataan jatkuvatoimisilla mittausasemilla ja vesinäytteenoton avulla. Myös luonnontilaisen suon sekä vanhan metsäojitusalueen vesistövaikutuksia seurataan.

Seuranta tukee vaikutusten arviointia ja suunnittelua

Metsähallituksen ja Metsäkeskuksen kehittämällä valuma-aluetason suunnittelun mallilla tunnistetaan vesiensuojelun tehostamista vaativat kohteet.

Vesinäytteiden ja jatkuvatoimisen seurannan avulla saadaan pohjatietoa myös SYKEn VEMALA -mallin kehittämiseen kiintoainekuormituksen osalta. Mallilla voidaan arvioida vesistökuormitusta ja sen vaikutuksia valuma-alueittain. Turvetuotantoon soveltuvien soiden vesistövaikutusriskin arvioinnilla ja toimintamallin kehittämisellä tuetaan Keski-Suomen 3. vaihemaakuntakaavan tekoa.

Suokasvi- ja rahkasammalkylvöjä testataan

Turvetuotannon kasvillisuuskenttiä pyritään parantamaan suokasvi- ja rahkasammalkylvöillä, koska se nopeuttaa kasvillisuuden kehittymistä. Kasvillisuuskenttien mitoitusohjeita tarkennetaan seurantatiedon ja kasvillisuuskylvökokeilujen perusteella.

Luonnonhoitohankkeet metsätalouden avuksi

 Metsätalouden luonnonhoitohankkeiden avulla vähennetään vanhojen metsätaloustoimien vesistövaikutuksia. Kohteet kartoitetaan hyödyntäen purojen ja valuma-alueiden kunnostuksen toimintamallia, jota myös kehitetään hankkeessa.  

Tieto käytäntöön vesiensuojelusuosituksilla, koulutuksella ja omavalvonnalla

Hankkeessa syntyvä uusin tieto metsätalouden vesiensuojelusta päivitetään vuoden 2012 maaliskuun jälkeen metsätalouden vesiensuojelusuosituksiin. Hankkeen tulokset eivät ehdi tänä vuonna käynnissä olevaan suositusten päivityskierrokseen, jota TASO -hankkeessa koordinoi Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio. Suositukset viedään käytäntöön kouluttamalla alan toimijoita.

Turvetuotannon vesiensuojeluun liittyvä koulutus suunnataan pientuottajille. Vesiensuojelun laatua parannetaan lisäksi kehittämällä omavalvontaa.

Lisätietoja:

Hankekoordinaattori Päivi Saari, Keski-Suomen ELY -keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Paluu etusivulle