Tulosta
  6.10.2011

Tulvavaara-alueen asukkaiden tietoa
lisättävä – 8 suositusta avuksi

 
 Kuva: Riku Lumiaro.
Tulvaviestintähankkeessa saatiin kahdeksan suositusta, joilla viranomaiset ja muut sidosryhmät pystyvät lisäämään tulvavaara-alueen asukkaiden tietoa ja varautumistaitoja. Suositusten avulla asukkaat parantaisivat itsensä, läheistensä ja omaisuutensa suojaamista tulvan sattuessa.

Tutkimuksen mukaan ihmiset eivät useinkaan tienneet asuvansa tulva-alueella. Tulvan sattuessa he eivät olleet omasta mielestään tarpeeksi varautuneita siihen eikä heillä ollut riittävästi tietoa siitä, miten tulviin voi varautua. Vaikka tietoa on paljon, ihmiset eivät usein löydä sitä tai se on liian vaikeaselkoista.

Tulvaviestinnän suunnitelma Rovaniemen Saarenkylän pilottikohteelle

Hankkeen pilottikohteeseen Rovaniemen Saarenkylän alueelle tehtiin suositusten pohjalta ennakoivan tulvaviestinnän suunnitelma, jossa viestintää viranomaisten välillä ja viranomaisilta kansalaisille on tehostettu.

Uusi esite "Tulviin voi varautua ennalta”

Hankkeessa tuotetaan verkkoon esite ”Tulviin voi varautua ennalta”, jonka voi tarvittaessa painaa. Esite julkaistaan lokakuun aikana ja se löytyy UR-FLOOD-hankkeen suomenkieliseltä sivulta.

Tavoitteena suositusten käyttöönotto koko Suomessa

Jatkossa Suomen ympäristökeskus ja maa- ja metsätalousministeriö selvittävät, millä keinoin suosituksia otetaan käytäntöön Suomen muilla tulvavaara-alueilla.

Epävarmuuden ja riskin ymmärtäminen tulvaviestinnässä UR-FLOOD-hanke

Kansainvälisessä "Epävarmuuden ja riskin ymmärtäminen tulvaviestinnässä (UR-FLOOD)" -hankkeessa tutkittiin tulvavaara-alueiden viestintää Suomen lisäksi Skotlannissa, Irlannissa ja Italiassa, yhteensä yhdellätoista alueella. Kyselytutkimusten, haastatteluiden ja kirjallisuusselvitysten pohjalta laadittiin tulvaviestintään kahdeksan suositusta.

Lisätietoja:

Tutkimusinsinööri Pia Rotko, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kehitysinsinööri Juha Aaltonen, Suomen ympäristökeskus, SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Paluu etusivulle