Tulosta
  22.6.2016

Iso-Britannian tulvaviestintä tutuksi etätyön ohessa

 
 Kuva: Juha Aaltonen
”Vuosi Brightonissa avartaa, vaikka tekisikin tuttuja SYKEn hommia etätöinä”, toteaa kehitysinsinööri Juha Aaltonen SYKEn vesikeskuksesta. Esimerkiksi paikallinen tulvaviestintä on vaikuttavaa. Mallia on jo otettu Suomessakin. SYKEn ja Ilmatieteen laitoksen Tulvakeskus tuotti laajassa yhteistyössä tulvavaroituskuvia.

Tulvavahingot yleisiä – vakuutuksia ja varautumista kehitetään

”Paikallisista uutisista ja sosiaalisesta mediasta ei voi olla huomaamatta tulvauutisia”, Aaltonen huomauttaa. Brightonissa esiintyy rannikko-, hulevesi- ja pohjavesitulvia. Koko maassa arviolta joka kuudes koti on tulvariskialueella.  Esimerkiksi joulun 2015 tulvien kokonaisvahinkoarvio oli yli 5 miljardia puntaa.

Huhtikuun alussa astui voimaan uusi tulvavakuutusjärjestelmä, jonka avulla pyritään tarjoamaan kohtuuhintaisia vakuutuksia myös korkean tulvariskin kotitalouksille. Samalla pyritään tasaamaan vakuutusyhtiöille koituvia vahinkokorvauksia.

Vakuuttavat kampanjat ja varoituspalvelut

”Olen seurannut varsinkin Environment Agencyn (SYKEä vastaava toimija) tulviin liittyvää työtä. Tulvatietoisuutta ja -tietoa on levitetty hienoissa kampanjoissa ja palveluissa, jollaisia on nyt Suomessakin kehitteillä”, kertaa Aaltonen.  Jokainen voi mm. rekisteröidä kotiosoitteensa tulvavaroituspalveluun, jolloin varoituksen voi saada puheluna, tekstiviestinä tai sähköpostina. Muun muassa Environment Agencyn ja Met Officen hyödyntämää, Twitterin tarjoamaa erillistä varoituspalvelua kannattaa harkita Suomessakin, kun palvelu laajenee.

Aaltosen mukaan britit nostavat viestinnässä rohkeasti ”omaa häntää”: ”Taloudellisesti tiukkana aikana kerrotaan selvästi, mitä missäkin hankkeessa saatiin aikaan ja millaisia hyötyjä, punnissa tai muissa mitattavissa yksiköissä, sijoitetulla rahalla saatiin”.

Etätyö kauempaakin toimii hyvin 

Elokuussa 2015 alkoi uusi jakso elämässä Englannissa. ”Päätimme lähteä Brightoniin koko perheen voimin puolisoni työn vuoksi. Omat, lähinnä tulviin ja vesistösäännöstelyyn liittyvät työni jatkuvat SYKEssä pääosin etänä. Työskentelytapa sopii minulle ja järjestelyt työnantajan kanssa sujuivat hienosti. Erilaiset videokokoukset, nettipuhelut ja yhteistyöalustat olivat jo käytössä Helsingin toimistolla, sillä ryhmämme työskentelee tiiviisti mm. ELY-keskusten kanssa. Muutos on ehkä ollut suurempi lähimmille kollegoilleni, kun siirryin pöydän äärestä videoneuvottelulaitteen pieneksi ruuduksi”, Aaltonen kertoo.

”Täällä oloa olisi vielä hienoa hyödyntää esim. virkamiesvaihdon ja asiantuntijatapaamisten muodossa”, summaa Aaltonen.

Teksti ja lisätietoja:

Kehitysinsinööri Juha Aaltonen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Paluu etusivulle