Tulosta
  16.6.2015

Purojen luonnontilan arviointi onnistuu paikkatietoaineistoilla

 
 Kuva: Aki Janatuinen
Purojen tilaa on mahdollista arvioida suuntaa-antavasti paikkatietoaineistoilla ilman laajoja maastoinventointeja. Tämä selvisi SYKEn hankkeessa, jossa testattiin menetelmää vaelluskalojen lisääntymiseen soveltuvien alueiden määrittelyssä Iijoella. Pienten virtavesien nykytilasta tarvitaan lisää tietoa, koska suurin osa niiden luontotyypeistä on uhanalaisia tai silmälläpidettäviä. Kaikkia Suomen puroja ei ole realistista kartoittaa perinteisesti maastossa. Pienvesien suurin uhka aiheutuu ihmisen toiminnasta.

Puron tilaa kuvaavia paikkatietomuuttujia testattiin tilastollisesti

Metsähallitus on inventoinut Iijoen vesistöalueella useita satoja pieniä puroja, joista valittiin lähes 60 puroa menetelmän kehitystyön testikohteiksi. Paikkatietoaineistojen avulla laskettiin muuttujia, jotka kuvaavat puron rakenteellisia ominaisuuksia sekä valuma-alueen ominaisuuksia. Näitä ovat esim.  puron mutkaisuusindeksi ja keskimääräinen kaltevuus, valuma-alueen maankäyttö ja maaperä sekä hakkuiden ja ojitettujen turvemaiden osuus. Muuttujien riippuvuussuhteita testattiin korrelaatiomenetelmillä puron luonnontilaisuusastetta kuvaavan muuttujan kanssa.

Valitussa purojoukossa parhaiten luonnontilaisuuden astetta kuvasivat mutkaisuusindeksi, harvapuustoisten alueiden osuus ja ojitettujen turvemaiden osuus.

Menetelmää testattiin vaelluskalojen lisääntymiseen soveltuvien alueiden määrittelyssä

Osana hanketta testattiin, miten hyvin menetelmällä voidaan arvioida luonnontilaisuutta Iijoen alaosalle laskeville puroille ja pienehköille sivujoille, jotka voisivat toimia vaelluskalojen lisääntymisvesistöinä tai voimalaitosten yhteyteen rakennettavien ohitusuomien osina. Tarkastelujen avulla löydettiin kiinnostavia puroja, joiden tilan arviointia täydennettiin maastokäynneillä. Näiden kokemusten perusteella arvioitiin, minkä verran GIS-tarkastelu vaatii täydentävän tiedon hankkimista maastossa.

Menetelmän valtakunnallinen hyödyntäminen vaatii jatkokehitystyötä

Menetelmän jatkokehittäminen on tarpeen, jotta purojen tilaa voidaan valtakunnallisesti arvioida tehokkaasti. Kehitystyössä tarvitaan lisätarkasteluja lukumääräisesti ja maantieteellisesti laajemmalla puroaineistolla. Lisäksi menetelmää tulee testata myös sellaisilla alueilla, joilta ei ole saatavissa puroinventointiaineistoa. Uudet inventoitavat kohteet tulisi valita paikkatietoanalyysien perusteella. Myös laskentavaiheiden automatisointi on tarpeen, jotta menetelmää voidaan hyödyntää tehokkaammin.

PienvesiGIS-hanke (2014 - 2015)

SYKEn koordinoima PienvesiGIS-hanke käynnistettiin pienvesien suojelu- ja kunnostusstrategiaa valmistelevan työryhmän aloitteesta. SYKEn lisäksi hankkeeseen osallistuivat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Metsähallitus, alueen kunnat, Oulun yliopiston biologian laitos, RKTL ja PVO-Vesivoima Oy. Rahoituksesta vastasi Pohjois-Suomen EAKR-ohjelma ja SYKE. Tarkemmat tulokset löytyvät hankkeen www-sivuilta.

Teksti ja lisätietoja:

Tutkija Kati Häkkilä, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Tutkimusinsinööri Teemu Ulvi, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Tutkimusprofessori Jani Heino, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Paluu etusivulle