Tulosta
  29.5.2013

Uudella sopimuksella alennetaan järvi- ja merikalojen elohopeapitoisuuksia

YK:n ympäristöohjelmassa neuvoteltu kansainvälinen sopimus metyylielohopean haittojen vähentämisestä allekirjoitetaan lokakuussa 2013 Minamatassa Japanissa. Sopimus tulee voimaan alustavien arvioiden mukaan vuonna 2018. Sopimus sisältää sitovia velvoitteita ilmapäästöjen hallintaan ja vähentämiseen, mikä oli Suomen ja EU:n päätavoite.

Sopimus on Suomelle ja arktisille maille erityisen tärkeä, sillä elohopea on kaukokulkeutuva ja polaarialueille kertyvä aine. Suomessa järvikalojen elohopeapitoisuuden arvioidaan nousseen pääasiassa ilman kautta tulevan elohopean johdosta. Yli 90 prosenttia Suomen laskeumasta tulee maan rajojen ulkopuolelta.

Pääosa ilmakehään tulevasta elohopeasta on peräisin pienimuotoisesta kullanhuuhdonnasta kehittyvissä maissa sekä fossiilisten polttoaineiden, erityisesti kivihiilen lisääntyneestä käytöstä energian lähteenä Kiinassa ja Intiassa. Tehdyn sopimuksen ja sen laajan toimeenpanon toivotaan pysäyttävän elohopeakuormituksen kasvun maailmanlaajuisesti.

Elpyminen hidasta

Pitkällä aikavälillä päästöjen vähentymisen odotetaan Suomessa näkyvän esimerkiksi syöntirajoitussuosituksien kohteena olevien järvi- ja merikalojen metyylielohopeapitoisuuksien alenemisena. Hyvässäkin tapauksessa elpyminen saattaa kestää vuosikymmeniä. Nopeinta mahdollisen elpymisen odotetaan olevan järvissä, joissa on pieni valuma-alue verrattuna järven kokoon, koska niiden pääasiallinen elohopeakuorma tulee suoraan laskeumasta.

Laskeuman pienentyminen ei välttämättä näy kalojen elohopeapitoisuudessa pitkään aikaan, sillä elohopea varastoituu maaperään. Myös metsänhoitotoimenpiteiden, kuten avohakkuun ja maan muokkauksen, on joissakin tutkimuksissa osoitettu edistävän metyylielohopean kertymistä vesistöihin useita vuosia toimenpiteiden jälkeen.

Suomelle ei tule sopimuksesta merkittäviä uusia rajoituksia, koska elohopean haittojen rajoittamiseksi tehdyt EU-säädökset ovat jo aiemmin sisältäneet vastaavat vaatimukset. Erityisesti kehitysmaissa sopimus velvoittaa mittaviin lisätoimiin elohopean käytön ja päästöjen vähentämiseksi.

Teksti ja lisätietoja:

Johtava tutkija Matti Verta, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Paluu etusivulle