Tulosta
  29.5.2013

Secchi3000 – jokamiehen vedenlaatumittarin testaus loppusuoralla

Secchi3000 -laite mittaustilanteessa.
Kuva: Sampsa Koponen

Secchi3000 on uudenlainen kansalaishavaintoihin soveltuva, edullinen vedenlaadun mittalaite. Laite koostuu muovisesta purkista sekä sen sisälle rakennetuista kuvaustasoista. Laitteen lisäksi käyttäjä tarvitsee mittaussovelluksella varustetun älypuhelimen.

Mittaustilanteessa käyttäjä täyttää purkin vedellä, asettaa kuvaustasorakennelman purkin sisälle ja ottaa puhelimella kuvan purkin kannessa olevan aukon kautta. Puhelin lähettää mittauskuvan paikkatietoineen analysoitavaksi. Kuva-analyysiohjelmisto etsii kuvasta mittauskohteet ja arvioi vedenlaatua (muun muassa näkösyvyys, sameus ja humus). Lopuksi järjestelmä lähettää mittaustulokset käyttäjän puhelimeen, tietokantoihin ja karttanäkymään, jota voi katsoa verkossa. Järjestelmä on testikäytössä, mutta lähiaikoina tapahtuvan käyttöönoton jälkeen kaikki tämä tapahtuu muutamassa sekunnissa.

Laitteen kehitystyö alkoi vuonna 2009

SYKE:ssä saadun idean pohjalta SYKE ja Teknillinen korkeakoulu kehittivät erilaisia versiota mittalaitteesta pääasiassa TEKES:n rahoittaman hankkeen puitteissa. Kehitystyön päätavoitteena on ollut pieni ja kustannuksiltaan edullinen laite. Lopulta löytyi kotitalouksillekin tuttu ”kahvipurkki”, joka sopii mainiosti laitteen perustaksi. SYKE:n ja TKK:n lisäksi yhteistyössä on ollut mukana VTT, joka vastaa laitteen vaatimasta tietoliikenneratkaisusta ja hahmontunnistuksesta.

Ensimmäinen käyttäjätesti tehtiin kesällä 2012

Testissä oli mukana 125 testilaitetta, jotka jaettiin ELY-keskuksille, vesiensuojeluyhdistyksille, sekä vapaaehtoisille kansalaisjärjestöille ja kansalaisille. Tavoite oli saada käyttäjäpalautetta ja mittaustietoja laitteen jatkokehitystä varten. Mittausten analysointi on vielä kesken, mutta ensimmäiset tulokset ovat lupaavia. Testit jatkuvat kesällä 2013.

Laitteen kaupallistaminen on käynnissä. Tavoitteena on, että viimeistään vuonna 2014 laitteet olisivat kaikkien halukkaiden saatavilla.

Teksti ja lisätietoja:

Erikoistutkija Sampsa Koponen ja erikoissuunnittelija Timo Pyhälahti, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto

Paluu etusivulle