Tulosta
  17.3.2015

Lumi- ja jäätutkijoiden kokous, Kuusamo 16–21.8.2015

Lumen ja jään tutkimuksen haasteet ja käytännön sovellukset ovat paljolti samankaltaisia, oltiinpa Pohjois-Euroopassa tai muilla kylmän talven alueilla. Vuonna 1975 järjestettiin Ruotsissa ensimmäinen alan tutkijoiden tapaaminen, johon osallistuivat ”kaikki arktiset maat”. Tilaisuus koettiin niin hyödylliseksi, että siitä käynnistyi kokoussarja (Northern Research Basins Symposium & Workshop). Mukana on ollut tutkijoita myös mm. Japanista sekä Keski-Euroopan maista.

Kokoukset pidetään joka toinen vuosi. Suomeen järjestelyvuoro osuu suunnilleen yhtä usein kuin hiihdon MM-kisat; vuonna 1984 tilaisuus pidettiin Vierumäellä ja vuonna 2001 Saariselällä. Kuusamon kokouksen pääteemana on ”Value of hydrological information”. Jo lumi- ja jääoloja koskevat havainnot sinänsä ovat taloudellisesti arvokkaita monissa sovelluksissa (energiatalous, vesihuolto, matkailu). Suomen kannalta hyödyllisiä ovat aiemmissa kokouksissa olleet muun muassa olleet kevättulvia ja jääpatoja koskevat esitykset. Saapuneiden abstraktien (noin 40 kpl) mukaan niitä on nytkin ohjelmassa. Uudet abstraktit ovat yhä tervetulleita.

Kokouksen muina teemoina ovat ilmastonmuutos arktisessa ympäristössä, uudet mittausmenetelmät sekä lumen ja jään rooli pohjoisissa olosuhteissa. Käytännössä esitysten aiheita ei juuri ole rajattu, koska tutkijayhteisö on melko pieni ja ”tuoreet pelinavaukset” herättävät yleistä kiinnostusta.

Kokouksen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja on hydrologi Johanna Korhonen (SYKE/Vesikeskus).

Lisätietoja:


Paluu etusivulle