Tulosta
  17.3.2015

Laajat rantavyöhyketutkimukset ja havainnolliset kartat apuna suurten järvien hoidon suunnittelussa

 
 Kuva: Minna Kuoppala
Uuden tarkastelutavan avulla laajasta järviketjusta voidaan tunnistaa alueet, joilla on suurimmat riskit kuormituksen haitallisille vaikutuksille ja joille kohdistuu suurimmat vesienhoidon tarpeet.Tarkastelutapa auttaa kohdentamaan kunnostuksen voimavarat sinne, missä niitä tarvitaan eniten. Se soveltuu hyvin suurille järville, järviketjuille tai vesistöalueille, jotka jakautuvat useisiin erillisiin järvialtaisiin tai lahtialueisiin.

Tarkastelutapa kehitettiin SYKEn, Oulun yliopiston ja LUKEn yhteistyönä ”Kitkajärvien monimuotoisuus, ihmisperäiset muutokset ja niiden hallinta (Kitka-MuHa)” hankkeessa vuosina 2012–2015. Tarkastelu perustuu Kitkajärvillä tehtyyn, laajaan rantavyöhykkeen eliöyhteisöjen tutkimukseen ja järveen laskevien purojen vedenlaatuseurantoihin, joiden tulokset esitettiin havainnollisten karttojen avulla.

Uutta tietoa rantojen rehevöitymisestä

Tilan seuranta on järvillä keskittynyt usein ulappa-alueille. Yleensä ensimmäiset rehevöitymisen merkit ovat kuitenkin nähtävissä järvien ranta-alueilla pohjan limoittumisena, kasvillisuuden runsastumisena ja mahdollisina leväkukintoina. Tästä syystä erityisesti suurilla järvillä selkävesille kohdistuva näytteenotto ei välttämättä anna oikeaa kuvaa järven tilasta.Kitkajärvillä rantavyöhykkeellä tehtyjen tutkimusten perusteella tunnistettiin alueita, joissa ekologinen tila tai vedenlaatu on hyvää huonompi ja tilan parantamiselle on tarvetta, vaikka ekologisen luokituksen perusteella järvi on erinomaisessa tilassa.

Tutkimustulokset kuvattiin kartoilla

Seurannan tulokset esitettiin havainnollisten ja yksinkertaisten luokituskarttojen avulla. Järven osa-alueet luokiteltiin rantavyöhykkeen biologisen tilan ja vedenlaadun perusteella ja kuvattiin kartoilla eri väreillä. Myös Kitkajärviin ja Posionjärveen laskevien purojen valuma-alueet luokiteltiin ravinnekuormituksen suuruuden perusteella. Järviin tulevaan kuormitukseen vaikuttavista tekijöistä kuvattiin muun muassa peltojen, turvemaiden ja ojitettujen metsämaiden osuudet sekä karjan ja viemäröimättömien kiinteistöjen lukumäärät. Näiden tarkastelujen avulla päästiin mahdollisten kuormituslähteiden jäljille. Lisäksi järven osa-alueet luokiteltiin veden vaihtuvuuden perusteella, koska se vaikuttaa merkittävästi järvialtaan tai lahden rehevöitymisriskiin.

Järvialueiden hoidon kohdentamiseen tärkeysluokitus

Hankkeen tuloksena syntyneen riskiluokittelun perusteella löydettiin ne valuma-alueet, joilta tulevalla kuormituksella on todennäköisimmin haitallisimmat vaikutukset alapuolisen järven tilaan. Järven osa-alueet ja purojen valuma-alueet jaettiin kolmeen tärkeysluokkaan sen mukaan, missä tarvittaisiin eniten ja nopeimmalla aikataululla kuormituksen vähentämistoimenpiteitä.

Kitkajärvien rantojen rehevöityminen herätti toimintaan

Kitkajärven rannoilla havaitut rehevöitymisen merkit herättivät etsimään ratkaisuja järven tilan parantamiseen. Hankkeen järjestämä loppuseminaari keräsi paikalle yli 40 paikallista toimijaa. Lisäksi lukuisat yleisötapahtumat ja työryhmät tavoittivat hankkeen aikana satoja kansalaisia.

Kitka-MuHa-hanketta rahoittivat toteuttajien lisäksi Euroopan aluekehitysrahaston Pohjois-Suomen ohjelma Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ELY-keskusten kautta, Kuusamon kaupunki, Posion Kehitysyhtiö Oy, Posion Lämpö ja Vesi Oy ja Kuusamon Energia- ja vesiosuuskunta.

Teksti ja lisätietoja:

Biologi Satu-Maaria Karjalainen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.toinen nimi.sukunimi@ymparisto.fi
Tutkija Kati Häkkilä, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Tutkimusinsinööri Teemu Ulvi, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Paluu etusivulle