Tulosta
  17.3.2015

Uusia menetelmiä turvetuotannon ja metsätalouden biologisten vesistövaikutusten mittaamiseen

 

Miikka Hasari ja Felipe Muñoz Arrano auttamassa Mika Niemistä
kenttätöissä kesällä 2014. Kuva: Jonna Kuha

Mika Niemisen valmisteilla olevassa väitöskirjassa on testattu eri menetelmiä turvetuotannosta ja metsätaloudesta aiheutuvan maankäytön biologisten vesistövaikutuksien mittaamiseksi. Toistaiseksi lupaavin menetelmä perustuu liuenneen värillisen orgaanisen aineksen optiseen analyysiin ja väitöstutkimuksen keskeisin johtopäätös liittyykin juuri laadun mittaamiseen, johon tulisi kiinnittää enemmän huomiota perinteisen kokonaiskuormituksen sijasta.

Perinteiset menetelmät eivät tuottaneet tuloksia

Hankkeessa kerättiin pohjaeläinnäytteitä virtavesistä ja järvistä sekä testattiin Suomessa toistaiseksi vähemmälle käytölle jäänyttä surviaissääskien kotelonahkamenetelmää. Perinteisillä menetelmillä ei kuitenkaan havaittu selkeitä eroja eri maankäyttömuotojen välillä. Päästölähteiden erottelussa kokeiltiin myös hiilen ja typen vakaiden isotooppien analyysia. Tutkimuksen aikana saadut tulokset ohjasivat lopulta kokeilemaan myös optisen analyysin mahdollisuuksia laadun mittaamisessa.

Väitöstutkimus jatkuu

Väitöskirjatyön toisena ohjaajana toimii Kristian Meissner (SYKE).  Tutkimusta on rahoittanut Nesslingin säätiö. Väitöskirjan viimeistelyn lisäksi Nieminen toimii lehtorina Tampereen ammattikorkeakoululla. Tavoitteena on tutkimuksen jatkaminen myös väitöstutkimuksen jälkeen.

Teksti ja lisätietoja:

Mika Nieminen, Tampereen ammattikorkeakoulu, etunimi.sukunimi@tamk.fi
Erikoistutkija Kristian Meissner, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Paluu etusivulle