Tulosta
  28.2.2013

Vesienhoidon toteutumisesta ensimmäinen väliarvio

 

Vesienhoidon toteutusohjelma 2010-2015 tarkentaa
toimenpiteitä vesien hyvän tilan saavuttamiseksi.

Vesienhoidon toteutumisen ensimmäisen väliarvion mukaan toimenpiteitä on saatu hyvin käyntiin monilla toimialoilla, mutta paljon tehtävää on vielä edessä. Vuodenvaihteessa valmistuneessa arviossa selvitettiin, miten vesienhoitosuunnitelmissa ehdotettujen yli 5000 toimenpiteen toteutuksessa on edistytty ensimmäisen kolmen vuoden aikana.

Edistystä saavutettu mm. metsätaloudessa, vesistösäännöstelyissä ja lainsäädännössä

Yhdyskuntasektorin ja metsätalouden vesiensuojelutoimista useat etenevät hyvin. Rehevöityneiden järvien ja virtavesien elinympäristökunnostuksissa on edistytty, samoin vesistösäännöstelyn kehittämishankkeita on saatu hyvin käyntiin.

Maataloudessa talviaikaista kasvipeitteisyyttä ja monivuotista nurmiviljelyä on lisätty varsin hyvin. Pohjavesien suojelusuunnitelmien laatiminen ja niiden päivittäminen on edennyt hyvin, samoin haja-asutuksen jätevesineuvonta.

Vanhojen turvetuotantoalueiden vesiensuojelutasoa on saatu osin parannettua. Vesienhoidon tavoitteet on otettu pääosin hyvin huomioon myös turvetuotantoalueiden uusissa luvissa, jotka ovat lisääntyneet merkittävästi.

Pääosin eri ministeriöiden vastuulla olevien ohjauskeinojen edistäminen on käynnistynyt kattavasti. Tärkeitä vireillä olevia lainsäädäntöhankkeita ovat mm. luonnonarvojen parempi huomioonottamien ympäristölupamenettelyssä ja vesiympäristölle haitallisten aineiden säätely. Lainsäädännön toimeenpanoa on parannettu laatimalla esim. turvetuotannon ja kalankasvatuksen ympäristönsuojeluohjeita.

Vesienhoidon tueksi on jo valmistunut mm. vesien kunnostusstrategia, kansallinen kalatiestrategia sekä happamien sulfaattimaiden aiheuttamien haittojen vähentämisen suuntaviivat vuoteen 2020. Pienvesien ennallistamisstrategian valmistelu on käynnistymässä.

Haasteita maataloudessa, haja-asutuksen jätevesissä, pilaantuneiden maiden kunnostuksessa ja maa-ainesten otossa

Vesienhoidon toteutusaikatauluista ollaan kuitenkin selvästi myöhässä varsinkin maataloudessa ja haja-asutuksen jätevesihuollossa. Pohjavesien hyvän tilan saavuttamiseksi ja turvaamiseksi tehtävät pilaantuneiden maiden kunnostukset ja maa-ainesten ottoa koskevat toimenpiteet eivät myöskään ole edenneet suunnitellussa aikataulussa.

Teksti ja lisätietoja:

Johtava asiantuntija Antton Keto, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Paluu etusivulle