Tulosta
  22.3.2011
*

Uudella arviointimenetelmällä vauhtia Mustionjoen kunnostukseen


Vuorovaikutteisen arvioinnin avulla parannettiin Mustionjoella eri osapuolten välistä vuoropuhelua. Jo 1980-luvulta lähtien joen kunnostukseen on etsitty eri osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja jokihelmisimpukka- ja lohikalakantojen elvyttämiseksi. SYKEssä kehitetty arviointimenetelmä kokosi yhteen tutkimustiedon, asiantuntijoiden ja sidosryhmien näkemykset ja auttoi yhteisen tahtotilan löytymisessä.

Monitavoitearviointityö oli keskeinen osa Suomen luonnonsuojeluliiton ja Fortumin syksyllä 2009 käynnistämää selvityshanketta Mustionjoen kunnostamismahdollisuuksista. Hanke toteutettiin ekoenergiavaroilla yhteistyössä Uudenmaan ELY:n, SYKEn, RKTL:n ja Raaseporin kaupungin kanssa.

Arviointikriteeristön ja kunnostusvaihtoehtojen määrittely

Arviointiin osallistui laaja joukko hyvin erilaisista lähtökohdista hanketta tarkastelevia sidosryhmiä. Heidän kanssaan määritettiin eri osapuolten tavoitteet huomioonottava arviointikriteeristö ja kunnostusvaihtoehdot. Vaihtoehtoihin sisältyi mm. kalateitä, virtavesi- ja purokunnostuksia sekä raakku- ja kalaistutuksia.

Järjestelmällisellä työskentelytavalla tunnistettiin näkemyserojen syyt ja ratkaisuvaihtoehdot

Tietokoneavusteisilla haastatteluilla selvitettiin kunkin haastateltavan näkökulmasta mieluisin vaihtoehto ottaen huomioon haastateltavan mielipiteet ja vaihtoehtojen vaikutuksia koskevat asiantuntija-arviot. Järjestelmällinen ja erittelevä työskentelytapa auttoi tunnistamaan keskeiset näkemyserojen syyt. Osa haastatelluista piti hanketta ensisijaisesti uhanalaisten simpukkakantojen elvyttämishankkeena. Osa korosti lohen ja taimenen vaellusmahdollisuuksien parantamisen tärkeyttä. Erilaisten kalatievaihtoehtojen vaikutus erityisesti Billnäsin kulttuurihistoriallisiin arvoihin jakoi mielipiteitä.

Lähestymistavan avulla lähes 30-vuotta vireillä olleeseen hankkeeseen tuotiin uusia näkökulmia ja saatiin eri osapuolet keskustelemaan avoimesti vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista. Tulokset on julkaistu raportissa "Monitavoitearviointi Mustionjoen kunnostuksessa". Tarkastelun jälkeen Mustionjoella on tehty jokihelmisimpukkaan liittyviä lisäselvityksiä ja käynnistetty kalateiden suunnittelua ja kalastusjärjestelyjä koskeva jatkosuunnittelu.

Monitavoitearvioinnin edut

Monitavoitearviointi mahdollistaa tutkimus- ja asiantuntijatiedon yhdistämisen sekä eri osapuolten näkemysten ja mielipiteiden käsittelyn ja dokumentoinnin. Järjestelmällinen, osallistava ja läpinäkyvä suunnitteluprosessi edesauttaa myös laajan hyväksynnän saamista hankkeiden tuottamille ratkaisuille.

Monitavoitearviointimenetelmä käytössä useissa hankkeissa mm. Iijoella ja Keski-Suomessa

Menetelmän soveltamisesta on hyviä kokemuksia erityyppisissä hankkeissa. Iijoella toteutetussa hankkeessa selvitettiin eri sidosryhmien näkemyksiä lohikalakantojen elvyttämiseksi. Keski-Suomessa menetelmää sovelletaan turvetuotantoalueiden vesistövaikutusten vertailussa.

Useissa säännöstelyn kehittämishankkeissa (mm. Päijänne ja Pirkanmaan säännöstellyt järvet) lähestymistapaa on sovellettu eri osapuolten tavoitteiden yhteensovittamisessa.

Soveltuuko menetelmä YVA:iin?

Vuoden 2011 alussa käynnistyneessä selvityksessä arvioidaan menetelmän hyödyntämismahdollisuuksia YVA-menettelyssä.

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Mika Marttunen, SYKE
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkimusinsinööri Mikko Dufva, SYKE
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Julkaisuja:

Paluu etusivulle