Tulosta
  22.3.2011
*

Sisävesien suojelua korostettiin Nagoyan biodiversiteettikokouksessa


Sisävesien luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti ja sen tuottamat ekosysteemipalvelut ovat merkittävästi heikentyneet viime vuosikymmeninä. Sisävesiin kohdistuu myös entistä suurempia paineita. Ne ovat herkkiä mm. ilmastonmuutokselle. Sisävesien suojelua käsiteltiin Japanissa Nagoyan biodiversiteettisopimuksen kokouksessa 18 - 29.10.2010.

Kokouksessa päätettiin mm. sopimuksen uudesta strategisesta suunnitelmasta ja biodiversiteettitavoitteista, joiden avulla biodiversiteetin väheneminen pyritään pysäyttämään vuoteen 2020 mennessä. Kokouksessa mm. tarkennettiin sisävesiä, suojelualueita, meri- ja rannikkoalueita sekä ilmastonmuutoksen ja biodiversiteetin suhteita koskevia työohjelmia.

Miten Suomessa voidaan edistää sisävesien biodiversiteettiä?

Sisävesien monimuotoisuus voidaan huomioida mm. vesienhoidon suunnittelun yhteydessä, osallistumalla RAMSARin sopimuksen yhteistyöhön ja toteutettaessa Suomen kansainvälistä vesistrategiaa. Vesiluonnon suojeluun kiinnitetään huomiota myös päivitettäessä Suomen luonnon monimuotoisuuden ja kestävän käytön strategiaa ja toimintaohjelmaa vuosille 2006 – 2016.

Sisävesien luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi on tärkeää:

  • säilyttää vesiekosysteemien väliset yhteydet ja niiden luontaiset yhteydet maa- ja meriekosysteemeihin,
  • säilyttää olemassa olevat sisävesien ja kosteikkojen hiilivarastot, koska vesiekosysteemien merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeuduttaessa on suuri,
  • säilyttää veden luontainen kierto ja pohjavedet,
  • yhdistää vesien luonnon monimuotoisuuden suojelutyö muuhun vesiensuojelutyöhön ja
  • kehittää vesiluonnon monimuotoisuuden kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä.

Sisävesiä koskevat biodiversiteettitavoitteet

Sisävesiä koskevat vuoden 2020 biodiversiteettitavoitteista erityisesti seuraavat:

  • Kaloja, vesien selkärangattomia ja vesikasveja käytetään kestävästi, välttäen ylikalastusta, kalastuksella ei myöskään ole merkittäviä vaikutuksia uhanalaisille lajeille ja ekosysteemeille.
  • Vesiviljely noudattaa ekologista kestävyyttä ja ottaa huomioon monimuotoisuuden säilyttämisen.
  • Ympäristön kuormitus ja pilaantuminen ei uhkaa ekosysteemien toimintaa ja biologista monimuotoisuutta.
  • Maapallon sisävesien pinta-alasta 17 % (samoin myös maa-alueista) on aluesuojelun piirissä.
Sisävesien työohjelmassa korostetaan maatalouden vaikutusta

Työohjelmassa tähdennetään maatalouden vaikutusta vesiluonnon monimuotoisuuteen ja maatalouden vedenkäytön merkitystä muille ekosysteemeille. Sisävesien työohjelma käsittelee vesiluonnon (ml. kosteikkojen) biodiversiteetin huomioimista eri toimien ja sektorien toiminnassa, vesien tarjoamia ekosysteemipalveluja, veden määrää ja laatua ihmisten ja ekosysteemien kannalta. Maiden tulisi vahvistaa edelleen kosteikkosopimuksen (RAMSAR) ja biodiversiteettisopimuksen välistä käytännön työtä.

Sisävedet ilmastonmuutosta ja suojelualueita koskevissa päätöksissä

Sisävesiä käsiteltiin kokouksessa myös ilmastonmuutosta ja suojelualueita koskevissa päätöksissä. Molemmissa korostettiin luonnontilaisten sisävesien ja erityisesti niiden välisten yhteyksien säilyttämistä. Sisävesien suojelualueverkko on nykyään huomattavasti puutteellisempi kuin maaekosysteemien. Ilmastonmuutoksen kohdalla korostettiin erityisesti soiden merkitystä hiilivarastoina.

Lisätietoja

Professori Heikki Toivonen, SYKE
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Nagoyassa päätetyt uudet biodiversiteetin säilyttämistä koskeva tavoitteet ja sisävesien työohjelmaa koskeva päätös:

Paluu etusivulle