Tulosta
  22.3.2011
*

Maakuntajärvikisa käynnistyy


Suomessa on valittu erilaisia maakuntasymboleja; mm. kukat vuonna 1982, linnut 1985 ja kivet 1989. Ainakin Ruotsissa, Norjassa, USAssa ja Kanadassa on maakunta- tai osavaltiosymboleja runsaasti, jopa sadan vuoden takaa. Missään ei tiettävästi ole valittu maakuntajärviä. Nyt sellaiset valitaan – maassa, jossa on järviä ja lampia yhteensä 187 888 kappaletta.

Jokaisessa Manner-Suomen maakunnassa on vähintään 1500 järveä tai lampea. Valinnanvaraa on siis runsaasti. Kussakin maakunnassa voidaan asettaa ehdolle järvi, joka sijaitsee kokonaan tai osittain maakunnan alueella. Kahteen tai useampaan maakuntaan kuuluva järvi voi olla ehdokkaana kaikissa sijaintimaakunnissaan. Ellei näin meneteltäisi, moni merkittävä järvi, esimerkiksi Päijänne, jäisi kisan ulkopuolelle.

Kisa käynnistetään maaliskuussa 2011. Tällöin avautuvat SYKEn nettisivut, Järviwiki, jossa kaikki kansalaiset saavat esittää haluamiaan järviä mukaan kisaan, perusteluiden kera. Näille sivuille tulee myös asiantuntijoiden koostamaa järvitietoa. Esityksiä maakuntajärvikandidaateista voi tehdä myös kirjeitse. Tämä vaihe päättyy elokuussa.

Perusteluissa voidaan painottaa esimerkiksi järven vaikutusta maakunnan kehitykseen tai järven luonto- ja kulttuuriarvoja. Kilpailun tarkoituksena on myös lisätä tietoa järvistämme – niinpä yllätykselliset järvet ja perustelut ovat tervetulleita.

Kisaa varten on nimetty arviointiraati. Sen tehtävänä on valita syyskuun alkupuolella kullekin maakunnalle kolme järveä lopulliseen äänestykseen, joka pidetään syyskuun jälkipuoliskolla. Äänestys tapahtuu kännykällä ja kirje/korttipostin välityksellä. Voittaja on luonnollisesti järvi, joka saa maakunnassaan eniten ääniä. Sama järvi voi tulla valituksi myös useammassa kuin yhdessä maakunnassa.

SYKEn yhteistyökumppaneita kilpailun järjestelyissä ovat TV2, Maa- ja vesitekniikan tuki ry, maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö ja Suomen luonnonsuojeluliitto. Mukana on myös maakuntien edustus.

Lisätietoja

Johtava hydrologi Esko Kuusisto, SYKE
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Ulla Sonck, SYKE
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

JärviWikin osalta verkkotoimittaja Matti Lindholm, SYKE
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Paluu etusivulle