Tulosta
 

Suomen suurimmassa LIFE -hankkeessa kunnostetaan sisävesiä eri puolilla Suomea

24.8.2016
  Sukeltaja tekee vedenalaisen luonnon kartoitusta Puruvedellä, joka on yksi Freshabit-hankkeen kohdealueista. Kuva Metsähallitus / Jari Ilmonen. 
 Sukeltaja tekee vedenalaisen luonnon kartoitusta Puru-
vedellä, joka on yksi Freshabit-hankkeen kohdealueista.
Kuva Metsähallitus / Jari Ilmonen.


Suomen kaikkien aikojen suurin EU:n rahoittama LIFE-luonnonsuojeluhanke on käynnistynyt käytännön töillä tänä kesänä. Freshabit-hankkeessa poikkeuksellisen laaja eri alojen toimijajoukko parantaa yhdessä järvien, jokien ja pienvesien tilaa ja niistä riippuvaisen luonnon monimuotoisuutta.

Seitsemänvuotinen Freshabit on yksi Euroopan komission kuudesta ensimmäisestä ns. integroidusta hankkeesta, joka ratkoo laajoja ympäristöongelmia. Freshabit-hanke kokoaa uudella tavalla yhteen erilaisia vesistöjen tilaan vaikuttavia toimijoita. Hanke lisää yhteistyötä eri sektorien välillä ja yhdistää vesien- ja muun luonnonsuojelun, metsätalouden ja maaseudun kehittämisen.

Hankkeessa muun muassa vähennetään valuma-alueilta tulevaa kuormitusta vesistöihin, kunnostetaan puroja ja lintuvesiä, elvytetään kuihtuvia jokihelmisimpukkakantoja, rakennetaan kalateitä sekä edistetään sisävesien luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ympäristöystävällisempää vesivoimaa. Tavoitteena on saada aikaan paljon uusia käytäntöjä, jotka jäävät pysyviksi.

Lisäksi hankkeessa kehitetään menetelmiä sisävesien vedenalaisen luonnon kartoittamiseksi ja tilan arvioimiseksi. Tavoitteena on saada aikaan laaja kansallinen järvien, jokien ja pienvesien luonnon- ja kulttuuriarvojen kartoitusohjelma.

Hanke edistää monin tavoin maaseudun yritystoimintaa

Sisävesiluonnon lisäksi hankkeesta hyötyvät monet tahot kuten paikalliset yrittäjät, vesistöjen virkistyskäyttäjät sekä tulevat sukupolvet, jotka saavat nauttia puhtaammista sisävesistä.  

Freshabit-toimenpiteitä toteutetaan paikallisesti kahdeksalla kohdealueelle eri puolilla maata. Hankkeen toimenpiteiden kohteina ovat Natura 2000 -alueiden lajit ja luontotyypit, mutta toimenpiteitä toteutetaan laajalti myös suojelualueiden ulkopuolella Natura -vesistöjen valuma-alueilla.

Hankekumppaneita on 30 tutkimuslaitoksista viranomaisiin ja yrityksistä kansalaisjärjestöihin. Hankkeen budjetti on noin 20 miljoonaa euroa. Hankkeen koordinoinnista vastaa Metsähallituksen luontopalvelut.

Hankekumppanien ja kohdealueiden listaus löytyy hankkeen verkkosivuilta.

Teksti: Päivi Rosqvist, Metsähallituksen luontopalvelut


Lisätiedot


Freshabit tunnus



Paluu etusivulle