Tulosta
 

Luontomatkailu tarjoaa monia mahdollisuuksia lumoutumiselle

19.5.2016
  Villiyrtit. Kuva Emma-Reetta Hämäläinen.
  Villiyrttien tunnistusta. Kuva Emma-Reetta Hämäläinen.
Lumoudu luonnosta -tapahtuma kokosi luontomatkailun yrittäjiä, asiantuntijoita ja muita aiheesta kiinnostuneita Luontokeskus Haltiaan Nuuksioon 6. huhtikuuta. Tilaisuuden tarkoituksena oli lisätä tietoa pääkaupunkiseudun luontomatkailutuotteista. Tavoitteena oli myös tuoda esille keinoja, joiden avulla luontoyrittäjät voivat jakaa suomalaisen luonnon tarinaa ja mahdollisuuksia kansainvälisille ja kotimaisille matkailijoille. Haltian luonnonläheiset sisustus- ja tilaratkaisut sekä pintamateriaaleista lähtenyt tuoreen puun tuoksu saivat kuuntelijat virittymään tunnelmaan.

Tilaisuuden avauspuheen lausui neuvotteleva virkamies Leena Arpiainen maa- ja metsätalousministeriöstä. Hän välitti kuulijoille myös maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen terveiset.

Arpiainen korosti puheenvuorossaan metsien monikäytön lisäämisen merkitystä luontomatkailulle. Myös valtio haluaa luoda edellytyksiä monikäytölle. Tätä voidaan edistää esimerkiksi helpottamalla metsiä koskevia säädöksiä ja tekemällä aktiivisesti yhteistyötä sekä metsänomistajien että matkailuyrittäjien kanssa.

Myös Tapio Oy:n luonnonvara-asiantuntija Saara Lilja-Rothsten puhui metsänomistajien kanssa sovittavan metsän virkistyskäytön sopimuksellisuuden merkityksestä.

Luontokeskus Haltian johtaja Tom Selänniemi iloitsi tapahtuman korkeasta osallistujamäärästä. Selänniemi painotti asiakkaan roolia luontomatkailun suunnittelun keskiössä.

”Asiakas ei ole enää kohteeseen tullessaan se sama henkilö, kuin matkavarausta tehdessään. Hän on tehnyt taustatyötä kohteesta ja luonut tulevasta matkastaan mielikuvia. Tämä tulee huomioida asiakasta palveltaessa.”, toteaa Tom Selänniemi.

Selänniemen mukaan matkakohdetta ei ole olemassa sellaisenaan vaan se täytyy luoda ja sitä täytyy ylläpitää. Sen jälkeen kohteen ympärille luodaan palveluverkosto alueen yrittäjien yhteistyöllä. Tällöin koko solmittu palveluverkosto hyötyy asiakkaasta, vaikka asiakkaan varaus ei kohdistuisi juuri omaan tuotteeseen.

Maistiaisia suomalaisesta luonnosta

Ari Huuskonen Primera Holidays Oy:stä kertoi kuulijoille stopover-matkailun mahdollisuuksista. Visit Finlandin Stopover Finland -hankkeen tavoitteena on tehdä Suomesta houkutteleva kohde Helsinki-Vantaan kautta kulkeville, maassa muutaman päivän viipyville kansainvälisille matkailijoille.

Haltian näyttely. Kuva Emma-Reetta Hämäläinen. 
 Haltian virtuaalinen näyttely pääkaupunkiseudun luonnosta. Kuva Emma-Reetta Hämäläinen.

Huuskosen mukaan hyvä stopover-matkailutuote on sellainen, joka on tarjolla ympäri vuoden ja jossa ei ole maksimiosallistujamäärää.

”Pääkaupunkiseudun matkailuyrittäjät ovat avainasemassa, kun halutaan tarjota matkailijoille maistiaisia Suomesta lyhyen matkan säteellä lentokentästä,” Huuskonen sanoi.

Professori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta kertoi Metsästä hyvinvointia -tutkimusohjelmasta, joka esittelee keinoja metsäluonnon monipuoliseen hyödyntämiseen. Tyrväinen tutkii muun muassa luonnon virkistyskäytön hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia ja niiden taloudellista arvoa sekä luontomatkailuyritysten toimintaympäristöjen kehittämistä.

”Metsäalueet luovat yksilöille esteettisiä ja rentouttavia elämyksiä ja näin vaikuttavat mielialaan ja stressitasoon myönteisesti.  Myös kaupungissa luonto- ja viheralueet houkuttelevat ihmisiä ulkoilemaan ja siitä seuraten ihmiset kokevat itsensä terveemmiksi,” Tyrväinen kertoi.

Liisa Tryväinen luennoi. Kuva Emma-Reetta Hämäläinen. 
 Professori Liisa Tyrväinen kertoo luonnon terveysvaikutuksista. Kuva Emma-Reetta Hämäläinen.

Tapahtumassa oli esillä useita paikallisia luontomatkailuyrittäjiä, jotka esittelivät tuotteita hotelli- ja mökkimajoituksesta ekologiseen telttayöpymiseen puussa. Tiesittekö, että Nuuksiossakin voi tehdä tuttavuutta porojen kanssa?

Teksti ja kuvat: Emma-Reetta Hämäläinen, viestintäharjoittelija, maa- ja metsätalousministeriö

Linkit

Paluu etusivulle