Tulosta
 

Suomen luonnon päivän suosio kasvoi edelleen

7.10.2015
 Suomen luonnon päivän logo
 
Suomen luonnon päivää vietettiin elokuun viimeisenä lauantaina 29.8.2015 kautta koko maan. Päivä oli yhtä juhlaa – erilaisia yleisötapahtumia oli jo 134 Kemiönsaarelta Enontekiölle asti. Lisäksi ihmiset juhlivat Suomen luonnon päivää omatoimisesti ja ystävien seurassa.

Monet lähtivät nauttimaan luonnosta elokuiseen metsään marjaämpäri tai sienikori kainalossa ja toiset viettivät piknikhetkeä kotipihassa tai lähimetsässä. Suomen luonnon päivän juhla jatkui iltaan ja yöhön asti, jolloin pääsi tutustumaan esimerkiksi lepakkojen, rupikonnien tai täydenkuun kuutamon kauneuteen. Osa juhlijoista teki työtä Suomen luonnon hyväksi ja osallistui talkoisiin, joissa kunnostettiin soita, puroja ja luontoreittejä.

Tänä vuonna tarjolla oli useita lapsille suunnattuja Suomen luonnon päivän tapahtumia. Perheen pienimmät saattoivat sukeltaa satujen metsään erilaisilla satupoluilla ja tutustua luontoon helposti tarinoiden kautta.  Suomen luonnon päivän tapahtumat tarjoavat uusia ideoita ja välineitä, joilla voi kannustaa lapsia liikkumaan luonnossa. Lasten luontosuhdetta tulee hoivata ja vahvistaa, jotta suomalaisten yhteys luontoon säilyisi myös tulevina sukupolvina.

Kiitos Suomen luonnon päivän onnistumisesta kuuluu laajalle yhteistyöjoukolle. Yhteistyö Retkipaikan kanssa mahdollisti tänä vuonna ensi kertaa käytössä olleen karttasovelluksen tapahtumailmoittamisen yhteydessä. Ilmatieteen laitos laati juhlapäivälle sääennusteen. Suomen luonnonsuojeluliitto, Marttaliitto, Suomen Latu ja Partiolaiset paikallisyhdistyksineen järjestivät erilaisia retkiä päivän kunniaksi ja museot sekä erilaiset laitokset viettivät avoimia ovia. Myös kansallispuistot ja luontokeskukset eri puolilla Suomea täyttyivät tapahtumista.

 Janakkalan talkooporukka   
 Janakkalan Luonto ja Ympäristö ry järjesti Suomen luonnon päivän talkoot Tarinmaan luontopolun sillan kunnostamiseksi. Päivän aikana ehdittiin myös nauttia luonnon antimista leirinuotion äärellä.
Kuva: Kristiina Jääskeläinen-Hurri

 

Päivän päätapahtuma vietettiin Suomen luontokeskus Haltiassa, Nuuksion kansallispuiston kupeessa. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen korosti tervehdyspuheessaan luonnon merkitystä henkisen ja aineellisen hyvinvointimme lähteenä tulevaisuudessakin. Ministeri myös painotti lasten luontotietämyksen ja henkilökohtaisen luontosuhteen merkitystä. Näin ylläpidetään luonnon arvostusta ja halua varmistaa, että luonto säilyy myös tuleville sukupolville.

 Nuuksion metsää  
  Nuuksio. Kuva: Mauri Leivo
 

Seuraavaa Suomen luonnon päivää vietetään vuonna 2016 elokuun viimeisenä lauantaina. Tervetuloa silloin mukaan juhlimaan neljättä Suomen luonnon päivää!

Juhlavuonna 2017 neljä Luonnon päivää 100 -vuotiaan Suomen kunniaksi

  Polku
  
Suomesta tuli itsenäinen valtio 6. joulukuuta 1917 ja puolentoista vuoden kuluttua juhlimme satavuotista historiaamme. Juhlavuonna 2017 Suomen luonnon päivä on osa tapahtumasarjaa, jossa tavoitteena on, että jokainen suomalainen löytää luontoon.

Ensimmäistä Luonnon päivää vietetään helmikuussa 2017 kokemalla talvi ja sukeltamalla sen mystiikkaan. Toisena Luonnon päivänä toukokuussa maistellaan Suomea yhdessä luonnon helmassa. Keskikesän korvalla kolmantena Luonnonpäivänä tunnetaan kesäyö ja lähdetään ulos yöksi. Luonnon päivien sarja huipentuu 26.8.2017 Suomen luonnon päivään, jolloin juhlitaan koko Suomen luontoa tanssien, tulien ja kuorolaulun säestämänä.

Luonnon päivät tapahtumien järjestäjät haastavat kaikki suomalaiset mukaan juhlimaan neljää Luonnon päivää. Tapahtumien järjestämisessä vain mielikuvitus on rajana – kaikki ovat tervetulleita mukaan! Voit järjestää oman Luonnon päivän teemaan liittyvän pop up -tapahtuman osana koko maan kattavaa tapahtumien kirjoa.

Ensi vuoden Suomen luonnon päivänä on hyvä tilaisuus harjoitella ja testata omaa luontoaiheista juhlaideaa, jonka voi sitten toteuttaa osana Luonnon päivät 2017 Suomi 100v. juhlaa.


Teksti: Raija Savikko, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Eveliina Nygren, Metsähallituksen luontopalvelut


Lisätiedot

Viestintäpäällikkö Matti Nieminen, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050 564 2283, etunimi.sukunimi@sll.fi

Erikoissuunnittelija Eveliina Nygren, Metsähallituksen luontopalvelut, puh. 040 759 6057, etunimi.sukunimi@metsa.fi


Linkit


Takaisin etusivulle