Tulosta
 

Muutos yrityksen toimintatavoissa mahdollistaa monimuotoisemman luonnon

7.10.2015
 Törmäpääskyjen pesiä hiekkamontulla
 
Törmäpääskyt kaivoivat pesäkuoppia hiekkakasaan Oulussa Korvenkylän hiekkamontulla. Pesintä esti hiekan myynnin. Pääskyille rakennettiin vesialtaan reunalle parempi rinne, jonka linnut asuttivat nopeasti.
Luonnon monimuotoisuuden väheneminen on niin suuri uhka, että sen selättämisessä tarvitaan nopeasti uusia toimintatapoja ja uusia toimijoita. Rudus Oy:n LUMO-toimintatapa on malli, jolla edistetään luonnon monimuotoisuutta.

Tehtaiden ja kiviainesalueiden luonto

Ruduksen toiminta perustuu kiveen ja sen tuotteistamiseen. Ruduksella on sekä kiviaineksen ottoalueita että tehtaita, joissa kivestä jalostetaan betonia ja betonituotteita. Toiminnalla on vaikutuksia ympäristöön. Paremmin tunnettuja ovat toiminnan negatiiviset vaikutukset, mutta positiivisiakin vaikutuksia on. Esimerkiksi uhanalainen paahdeympäristö on tavallinen kiviainestoiminnan vaikutuksesta syntyvä uusympäristö.

LUMO-toimintatavan kehittäminen alkoi 2012, kun haluttiin parantaa soranottoalueiden maisemointia siten, että toiminnan aikana alueelle kehittynyt lajisto voisi säilyä.  Aikaisemmin alueiden jälkihoito toteutettiin istuttamalla mäntyä, nyt maisemointi suunnitellaan aluekohtaisesti.

Ruduksen LUMO-ohjelman ideoinnissa oli mukana Ruduksen sitoutunut henkilökunta sekä suuri joukko ennakkoluulottomia biologeja. Uudistumisen ja kokonaisvaltaisen toimintatapojen muutoksen mahdollisti edistyksellinen johtoporras. Ideat sinänsä olivat hyvin yksinkertaisia; annetaan maaperän siemenpankille ja sukkessiolle mahdollisuus sekä viivytetään avoimien alueiden kasvamista umpeen.

 Viitasammakkolammet Kråkössä  
 Porvoon Kråkössä on kaivettu lampia ja ojia viitasammakoille ja kasattu kiviröykkiöitä rantakäärmeiden talvehtimispaikoiksi.
 

Soramonttujen jälkeen ideointi laajeni myös tehdasympäristöihin ja kalliolouhoksiin. Alueiden luontoa voidaan monipuolistaa pienilläkin teoilla. Tehtaiden pihoilta on löytynyt hienoja paikkoja niityille, joiden hyönteisistä kiinnostuneet linnut ja lepakot muuttavat alueelle pysyvästi, kunhan vain saavat pesäpönttöjä pihapiiriin.

Arvottomien alueiden mahdollisuudet

Rudus LUMOn tavoite on suuri. Kiviainesten otto- ja tehdasalueilla toimitaan niin, että luonto on monimuotoisuuden kannalta arvokkaampi toiminnan päättyessä kuin sen alkaessa. Tuloksiakin on jo syntynyt. Niittyjä, lahopuuta ja paahdeympäristöjä on aiempaa enemmän ja törmäpääskyjen, viitasammakoiden sekä useiden muiden eliölajien elinympäristöjä on onnistuttu laajentamaan. Lisäksi tuotekehityksestä on syntynyt tuotteita, joita voidaan käyttää jokien kunnostuksissa tai kaupunkien luonnonmukaisessa hulevesien hallinnassa.

Rudus LUMOn perusta on ajatus siitä, että luonnon monimuotoisuuden huomioimisen tulee olla osa normaalia yrityksen arkea, eikä erillinen projekti. Aktiivinen luontoarvojen kehittäminen aiemmin arvottomina pidetyillä alueilla on kiinnostava kokonaisuus, jossa on vielä paljon opittavaa sekä paljon saavutettavaa hyötyä.

 Ryttälän soranottoalue  
 Ryttylässä Hausjärvellä vanhan soranottoalueen jälkihoitoa on suunniteltu yhdessä paikallisen urheiluseuran Ryttylän Kirin kanssa.
 


Teksti: Maiju Räsänen, Rudus Oy
Kuvat: Jarmo Nieminen


Lisätietoja

Ympäristöpäällikkö Hanna Luukkonen, hanna.luukkonen@rudus.fi, p. 020 447 7227
Ympäristöinsinööri Maiju Räsänen, maiju.rasanen@rudus.fi, p. 020 447 7264


Linkit


Paluu etusivulle