Yleiseurooppalainen metsien terveydentilan
seurantaohjelma ICP Forests täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Kolmenkymmenen vuoden aikana ohjelma on kehittynyt metsien harsuuntumiskartoituksesta metsäekosysteemiseurantaa ja -tutkimusta toteuttavaksi yhteisöksi. Seurantaohjelma on YK:n Euroopan Talouskomission Kaukokulkeumasopimuksen alainen.
Tällä hetkellä yhteisöön kuuluu yli 300 asiantuntijaa 42 eri Euroopan maasta. ICP Forests -aineistoa voi pyytää maksutta käyttöönsä ohjelman saksalaiselta koordinaattorilta. Viime aikoina ICP Forests -aineistoihin perustuvien vertaisarvioitujen tutkimusjulkaisujen määrä on selvästi kasvanut. Tätä voidaan pitää osoituksena siitä, että metsäseuranta on kehittymässä tieteenalaksi.
Ohjelma perustettiin Keski-Euroopan metsäkuolemailmiön (Waldsterben) seurauksena, mikä on onneksi menettänyt uutisarvonsa niin mediassa kuin tieteessäkin. Metsäkuoleman pelon poistumista voidaan osin pitää menestyksellisen ilmansuojelupolitiikan tuloksena.
Metsien terveydentilan seurantaohjelma ei ole yhden asian liike. Seurantaohjelman kuluessa on kehitetty ja yhdenmukaistettu seuranta- ja tutkimusmenetelmiä. Yhdenmukaisilla menetelmillä eri puolilta Eurooppaa kerättyjä tietovarantoja voidaan nykyään hyödyntää monien sekä poliittisesti että tieteellisesti ajankohtaisten tietotarpeiden tyydyttämiseen.
Tällaisia aiheita ovat esim. ilmaston muutos ja sen seuraukset metsäympäristössä, metsien hiilitase, luonnon monimuotoisuus ja ekologisesti kestävä metsätalous. Biotalouden kehittämisen kannalta nämä kaikki ovat ensiarvoisen tärkeitä aiheita. Näiden lisäksi ilmansaasteet ja niiden vaikutukset metsien tuottamiin ekosysteemipalveluihin, kuten puhtaaseen juomaveteen, vaativat edelleen kansainvälisen seurantaohjelman huomiota, kuten myös ilmansaasteiden yhdysvaikutukset muiden ympäristön stressitekijöiden kanssa.
|
| |
| Kasvillisuuskartoitus toteutetaan metsien intensiiviseurannan aloilla viiden vuoden välein. Kuva Hannu Nousiainen
| |
Suomen metsäseurantojen jatkuvuus vaakalaudallaSeurantatoiminnan
kannalta olennaisen tärkeää on luotettavien aikasarjojen kerääminen,
mikä mahdollistaa ympäristössä tapahtuvien muutosten ja trendien
osoittamisen. Esimerkiksi uusien menetelmien käyttöönotto vaatii
erityistä huolellisuutta ja täytyy toteuttaa siten, ettei aikasarjojen
jatkuvuus vaarannu. Metsien seuranta vaatii jatkuvuutta ja pitkäaikaista
sitoutumista sekä käytännön toimijoilta että rahoittajilta.
Tämänhetkisessä tilanteessa, jossa Luonnonvarakeskuksen toimintamenot
vähenevät radikaalisti ja kokenutta ja osaavaa henkilökuntaa
vähennetään, tämä on erityisen kipeä kysymys ja vakava huolenaihe.
Teksti:
Päivi Merilä, LuonnonvarakeskusLisätietojaTutkija
Päivi Merilä, ICP Forests -ohjelman kansallinen koordinaattori, Luonnonvarakeskus Luke, p, 050 391 4061, paivi.merila@luke.fi
LinkitTakaisin etusivulle