Tulosta
 

Sademetsän suojelu eteni Amazonialla

19.11.2014
 Palmuöljyä
 BioCAN tuki Perun Amazoniassa alkuperäisesti
esiintyvän aguaje-palmun (Mauritia flexuosa)
hedelmistä valmistettavan öljyn tuotantoa
kylätasolla. Kuva Latitud Sur.
Amazonian sademetsä on valtava eri lajien ja ainutlaatuisten ekosysteemien mosaiikki. Sen suojelussa saatiin aikaan hyviä tuloksia ottamalla lähtökohdaksi paikallisten ihmisten oikeudet, tarpeet ja toimeentulo.

Jopa kolmannes Amazonian sademetsästä sijaitsee Andien yhteisön maiden  –¬ Bolivian, Ecuadorin, Kolumbian ja Perun alueella. Mailla on avainasema koko Amazonian valuma-alueen suojelussa, sillä myös valtaosa Amazonasin vesimassoista on niistä lähtöisin. Metsäkato heikentää jo nyt ylänkösademetsien tuottamia tärkeitä ympäristöpalveluita.

Suomen tukemassa Andien alueen biodiversiteettiohjelmassa metsänsuojelun lähtökohdaksi otettiin paikallisten asukkaiden oikeudet ja tarpeet.  Ihmisten toimeentuloa kohennettiin jalostamalla luonnon raaka-aineita ja vahvistamalla kylmäpuristettujen öljyjen, kaakaopapujen ja luonnonkosmetiikka-tuotteiden tuotantoketjujen vaiheita. 

Yli 7000 ihmistä hyötyi


Ohjelma antoi eväät parempaan toimeentuloon noin 7000 Amazonian jokivarsien vähävaraiselle asukkaalle. Hyötyjät ovat pienviljelijöitä ja osin omavaraistaloudessa eläviä alkuperäiskansoja, joista lähes puolet on naisia.

Noin sata julkis- ja yksityissektorin organisaatiota ja kansalaisjärjestöä paransi toimintaedellytyksiään. Amazonian tärkeyttä korostava valistuskampanja tavoitti lähes 20 miljoonaa ihmistä.

Jäsenmaat itse pitivät tärkeänä villieläinten laittoman kaupan ja salakuljetuksen saamista kuriin.
Valtioiden välinen yhteistyö on välttämätöntä, kun halutaan puuttua eläinten, kasvien tai niiden osien laittomaan vientiin.

Kestävää, ekologista ja oikeudenmukaista

Kestävää kehitystä haluttiin edistää Amazonian omista lähtökohdista myymällä ja markkinoimalla luonnonvaraisista kasveista tehtyjä tuotteita niin, että ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset tekijät ovat tasapainossa. Samalla kehitettiin ekoturismin tarjoamia palveluita.

Toiminnasta saatiin kestävää laatimalla kylissä luonnon kantokyvyn mukaiset käyttösuunnitelmat. Raaka-aineiden kerääjät ja jalostajat sopivat yhdessä säännöistä ja varmistivat, että ansiot jakautuvat oikeudenmukaisesti ketjun eri osapuolille.

Taimitarhan taimi naisen kädessä 
Ecuadorin Waorani-intiaanien naisjärjestön jäsen ja BioCAN:in suora hyödynsaaja hoitamassa taimitarhaa, jossa kasvatetaan vain paikallisia puulajeja. Taimet myydään metsitysprojekteille eri puolille Ecuadorin Amazoniaa. Kuva Walker Vizcarra.


Ohjelmaan toteutuksessa painotettiin sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Vahvistettiin alkuperäiskansojen järjestöjä ja edistettiin miesten ja naisten välistä tasa-arvoa. Ohjelmassa oli mukana edustajia 18 eri alkuperäiskansasta.

Yhteistyö jatkuu

Andien yhteisön maat ovat pystyneet hyödyntämään löytämäänsä poliittista yhteistyötä myös muilla kansainvälisillä areenoilla. Ohjelma paransi valtioiden virkamiesten taitoja, joita tarvitaan muun muassa neuvoteltaessa kansainvälisen biodiversiteettisopimuksen alaisen Nagoyan pöytäkirjan sisällöstä. Ohjelma rakensi myös kaikki neljä maata kattavan ympäristötietojärjestelmän, joka tuottaa tietoa Amazonian luonnosta ja toimijoista päätöksenteon tueksi.

 Piirrustus Amazonista
 Koululaisten piirustuskilpailun voittajan, María Parran, tulkinta Kolumbian Amazoniasta.


Ohjelma koulutti maankäytön suunnittelusta vastaavia virkamiehiä ottamaan ympäristöarvot huomioon tasavertaisesti muiden intressien rinnalla. Periaate ei ole uusi, mutta Andien yhteisön jäsenmaissa sen käytännön toteutus on ollut vaikeaa.

Teksti: Outi Einola-Head ulkoasiainministeriö

Lisätietoja

Deputy Director Jorma Peltonen, FCG International Oy, jorma.peltonen@fcg.fi


Paluu etusivulle