FIBSin uudessa yrityksille suunnatussa biodiversiteettiin keskittyvässä Master Class -valmennusohjelmassa on käsitelty luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemipalveluihin liittyviä aiheita eri näkökulmista kuten, miten yritykset voivat tukea ja ylläpitää luonnon monimuotoisuutta liiketaloudellisesti kannattavasti.
Yhdessä SYKEen kanssa järjestetyssä valmennuksessa on ollut mukana yhdeksän oman toimialansa johtavaa yritystä: Fazer, Fingrid, Fortum, NCC Roads, Lemminkäinen infra, Nokian Renkaat, Rudus, TVO ja YIT. Yhteistä näille kaikille toimijoille on ollut halu ja tarve kehittää biodiversiteettitoimintaansa.
Luonnon huomioiminen osana yrityksen liiketoimintaa on monimutkainen, mutta välttämätön yhtälö. WWF:n markkinamuutosten varatoimitusjohtaja
Jason Clay muistutti puheessaan YK:n kansainvälisessä biodiversiteettikonferenssissa Etelä-Koreassa lokakuussa:
Perinteisestä tuoteajattelusta, jossa tuote määritellään sen ominaisuuksien kautta on väistämättä siirrytty laaja-alaisempaan näkökulmaan, jossa ominaisuuksien lisäksi tarkastellaan myös esimerkiksi vedenkäyttöä sekä raaka-aineiden alkuperään liittyviä asioita. Tuotetta on lähes mahdotonta irrottaa ympäristöstä, sillä se on osa isompaa kokonaisuutta. Näin ollen myös yritysten toiminta nivoutuu keskeisesti monimuotoiseen luontoon.Maastovierailuja, teoriaa ja viestintääValmennus on sisältänyt muun muassa teoriaopintoja, viestintäkoulutusta sekä maastovierailun. Henkilökohtaisen oppimisen lisäksi valmennus on auttanut osallistujia selkeyttämään tapaansa jäsentää yrityksensä ympäristövastuukokonaisuutta.
Alustavien palautekeskusteluiden perusteella voidaan jo sanoa, että vuoden kestänyt ohjelma on ollut menestys: kokemusta on pidetty erittäin avartavana ja se on myös johtanut jatkosuunnitelmiin sekä konkreettisiin biodiversiteettikäytäntöihin liittyviin toimenpiteisiin yrityksissä.
|
Kurssilaiset Nuuksiossa tutustumassa luontoyrittäjän toimintaan ja kansallispuiston palveluihin. Kuva Leila Räsänen.
|
Koulutuksen tulokset julkistetaan 28.1.2015 Helsingissä järjestettävässä FIBSin Yritykset ja biodiversiteetti -hankkeen vuosiseminaarissa, jossa kuullaan myös hankkeessa mukana olleiden yritysedustajien kokemuksia.
Tuloksiin pohjautuvan työkirjan voi ladata maksutta käyttöönsä FIBSin verkkosivuilta seminaarin jälkeen. Vuosiseminaari on kaikille avoin ja maksuton, lisätietoja:
www.fibsry.fi >
TilaisuudetTeksti:
Leila Räsänen FIBSKuvat:
Tero Pajukallio, Diaidea OyLisätietoja Yritysvastuuasiantuntija
Leila Räsänen, FIBS, leila.rasanen@fibsry.fi
LinkitPaluu etusivulle