Tulosta
 

Miten sinä päivittäisit luonnonsuojelulakia? Kerro 7.12. mennessä

18.11.2014
 Laajalahden luonnonsuojelualue aamuvalossa
 Laajalahden luonnosuojelualueen pitkospuut.
Kuva Riku Lumiaro.
 
Ympäristöministeriö pyytää suomalaisia kertomaan, miten he päivittäisivät luonnonsuojelulakia. Talkoisiin Suomen luonnon puolesta voi osallistua Otakantaa.fi -verkkokeskustelussa 7.12. saakka.

Luonnonsuojelulaki on yksi tärkeimmistä keinoista turvata arvokas luontomme. Nykyinen laki ei ole pystynyt pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä. Yli puolet luontotyypeistä ja joka kymmenes eliölajeista on uhanalaisia. Luonnonsuojelulaista pitää siis tehdä vaikuttavampi.

Nykyinen luonnonsuojelulaki on vuodelta 1996, jonka jälkeen lakiin on tehty yksittäisiä muutoksia. Lain soveltamisesta on saatu paljon kokemuksia ja useita muutostarpeita on tullut esiin. Laissa säädetyt rajoitukset voisivat olla ymmärrettävämpiä, täsmällisempiä ja hyväksyttävämpiä. Lisäksi luontomme turvaamiseksi on tärkeää löytää kansalaisten, yritysten ja hallinnon kannalta yksinkertaisempia luonnonsuojelun tapoja. Nykyisessä laissa esimerkiksi vapaaehtoisuuteen kannustavat keino eivät ole merkittävästi esillä. Luonnonsuojelulaista pitääkin tehdä toimivampi.

Aika päivittää luonnonsuojelulaki 2000-luvulle

Myös ihmisten käsitykset luonnonsuojelun tarpeesta, tavoitteista ja toteuttamistavoista ovat muuttuneet. Lainsäädännön on seurattava yhteiskunnan kehitystä.

Otakantaa.fi -keskustelua käydään parhaillaan laidasta laitaan muun muassa siitä, mikä nykyisessä laissa on pielessä, miten lajien, luontotyyppien ja maisemien suojelua tulee kehittää, miten luonnonsuojeluun kannustetaan ja miten elinympäristöjen välisiä yhteyksiä tulee kehittää.

 Professori Kaikki Kokko puhuu
Professori Kai Kokon mukaan perinteinen luonnonsuojelulain kohde- ja lajisuojelu on yhä suojelun perusta. Uutta lakia valmisteltaessa myös uusia keinoja on mietittävä, kuten lajien avustettua leviämistä.
Kuva Ulla Ahonen.


Ympäristöministeriön tavoitteena on luonnonsuojelulain laaja tarkistaminen. Otakantaa-keskustelun tuloksia voidaan käyttää seuraavan hallitusohjelman tausta-aineistona. Tämä onkin ensimmäinen kerta, jolloin ympäristöministeriö pyytää näin alkuvaiheessa ja ilman rajauksia näkemyksiä mahdollisen lainvalmistelun tueksi.

Luonnonsuojelulailla turvataan luonnon monimuotoisuutta etenkin rauhoittamalla luonnonsuojelualueita, kuten kansallispuistoja sekä suojelemalla luontotyyppejä ja eliölajeja. Luonnonsuojelulaissa on monia eri keinoja suojella luontoa ja sen ihmiselle tarjoamia hyötyjä. Se sisältää myös säännökset maisemansuojelusta.

•    Otakantaa.fi/luonnonsuojelulaki
•    Uudistetaan luonnonsuojelulaki yhdessä -infograafi (pdf)
•    Katso täältä video luonnonsuojelulain uudistamisesta
•    www.ym.fi/luonnonsuojelulaki (ym.fi)
•    Twitterissä #luonnonsuojelulaki

Teksti: Ulla Ahonen, ympäristöministeriö
Kuvat: etusivun kuva Ari Meriruoko, YHA-kuvapankki



Lisätiedot

Luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen, ympäristöministeriö, p. 040 506 1172, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Lakimiesharjoittelija Maija Laurila, ympäristöministeriö, p. 0295 250 346, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Paluu etusivulle