Tulosta
 

Kansallispuistoissa talkoillaan kesällä 2014

15.5.2014
  Talkoolainen Kolilla
  Talkoot Kolin kansallispuistossa.
Kansallispuistot ja suojelualueet ympäri Suomen etsivät vapaaehtoisia talkoilemaan omaksi ilokseen ja luonnon hyväksi. Luvassa on talkoita upeissa maisemissa, kuten Tammisaaren saaristossa, Saaristomerellä ja Selkämerellä sekä salaperäisissä kohteissa, kuten Vallisaari–Kuninkaansaaressa. Perinteisten talkoiden rinnalla kokeillaan uudenlaisia talkoomuotoja.

Pääkaupunkiseudulla ja Hämeessä luvassa vilkas talkookesä

Kirkkonummen Vrängnäsuddenin suojelualueella talkoillaan kansallisena Talkoopäivänä 17.5. upean lehtoalueen hyväksi. Nuuksion kansallispuistossa Espoossa järjestetään talkoolauantai kesäkuun toisena viikonloppuna Purolan perinneniityllä. Helsingin edustalla pääsee tutustumaan salaperäiseen Vallisaari–Kuninkaansaareen Metsähallituksen luontopalvelujen ja Helsingin kaupungin yhteisinä avoimina talkoopäivinää 16.–17. elokuuta. Korteniemen perinnetilalla Hämeessä pääsee jälleen kokemaan entisaikojen elämänmenoa talkoopäivinä heinä- ja elokuussa.

Mereisissä kansallispuistoissa taisteluun vieraslajeja ja roskia vastaan

Saaristomeren kansallispuistossa talkoot jalkautuivat jo toukokuussa menneisyydestään mielisairaalana tunnetulle Seilin saarelle sekä upeaan Jungfruskäriin. Kesän aikana jalkaudutaan vielä esimerkiksi Jurmoon. Selkämeren kansallispuistossa taas talkoillaan Eurajoen Kallan saaressa, Säpissä ja Idän Räyhillä. Tammisaaren saariston kansallispuistossa ja Hangon Furuvikissa jatketaan vieraslajien hävittämistä. Suomenlahden rannoilla ja vesillä järjestettävillä suojelualueiden talkoilla tehdään myös Suomenlahti 2014 -teemavuoden kunniaksi terveellistä ja turvallista Suomenlahtea.

Ilman järjestöjä ja muita yhteistyökumppaneita talkoita ei pystyttäisi järjestämään. Esimerkiksi Saaristomeren talkoissa tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat Saaristomeren luontokoulu ja Lounais-Suomen luonnonsuojelupiiri. Selkämerellä taas kansallispuiston uusi ystäväyhdistys on innostunut järjestämään talkoita. Itäisellä Suomenlahdella talkoillaan Haminan ja Vironlahden pursiseurojen voimin. WWF Suomen talkoolaiset jalkautuvat muun muassa Itäiselle Suomenlahdelle, Jurmon karuihin maisemiin sekä salaperäiselle Vallisaarelle.

Pallas-Yllästunturille etsitään apukäsiä reittien siistimiseen

Retkeilyreitillä valitettava tuttavuus ovat tupakantumpit, nenäliinat, muovijätteet ja pussinsulkijat, joiden siivoamiseen kaivataan apukäsiä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Siellä siivotaan Maailman ympäristöpäivän kunniaksi 5.6. roskattoman retkeilyn hengessä puiston reittejä. Heinäkuun retkiviikolla talkoolaiset pääsevät tutustumaan luontovalvojan töihin. Myös Pidä Lappi Siistinä ry talkoilee heinäkuun alussa Perämeren kansallispuistossa ja elokuun alussa Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Uudenlaisia talkoomuotoja kokeillaan: odotettavissa pop up -talkoita

 Heinäntekoa 
  Heinäntekoa
Talkoolaiset voivat ilmoittautua mukaan uuteen talkoomuotoon, vieraslajien iskujoukkoihin. Näin he saavat tietoa vieraslajeja vastaan tehtävästä suojelutyöstä ja talkoista.

Telkkämäen kaskiperinnetilalla voi kesä–elokuussa osallistua Piika- ja renkipäiville. Renki tai piika osallistuu tilan töihin: eläinten hoitamiseen, pisteaidan pystyttämiseen, niittämiseen, haravointiiin, puutarhan hoitoon, rukiinleikkuuseen ja halkojen hakkaamiseen.

Pop up -talkoita puolestaan kokeillaan järvimaisemissa Linnansaaren kansallispuistossa. Pop up -talkoissa pääsee viettämään päivän luontovalvojan kanssa ja tutustumaan kansallispuistoissamme tehtäviin töihin. Alustavat talkooajankohdat ovat toukokuun loppu, heinäkuun loppu ja elokuun loppu. Osallistujien pitää päättää osallistumisestaan viimeistään talkoita edeltävänä päivänä. Talkoiden päivämäärä, sisältö ja tapahtumapaikka selviävät noin viikkoa ennen ajankohtaa Linnansaaren kansallispuiston Facebook-sivuilta.

Luonnon hyväksi tehtävä vapaaehtoistoiminta kiinnostaa

Vuonna 2013 yli 2 500 henkilöä teki yhteensä 18 henkilötyövuoden verran vapaaehtoistyötä suojelualueiden hoidon, uhanalaisen lajiston tai kestävien riista- ja kalakantojen hyväksi yhdessä Metsähallituksen luontopalvelujen kanssa. Kansallispuistoja ja suojelualueita hoidettiin ennätysmäärällä eli yli 60 talkoilla.

Luontovapaaehtoisina ihmiset pääsevät tekemään konkreettisia tekoja Suomen upeimman luonnon hyväksi. Luonnossa oleskelu ja tekeminen tuottavat ihmiselle myös fyysisiä ja psyykkisiä hyvinvointivaikutuksia. Yhdessä tekeminen, upeat maisemat, vaihtelu arjesta ja fyysinen työ innostavat. Toisille vapaaehtoistoiminta on luontomatkailun muoto.

Teksti ja kuvat: Eveliina Nygren, Metsähallituksen luontopalvelut

Lisätietoja


Metsähallituksen luontopalvelut, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Eveliina Nygren, puh. 040 759 6057, etunimi.sukunimi@metsa.fi

Linkit


Takaisin etusivulle