Tulosta
 

Luonto ja sen suojelu ylittävät rajat Barentsin alueella

13.2.2014
  BPAN Policy Breifin kansikuva
  BPAN-hankkeen Policy Brief -julkaisu.
Barentsin alue sisältää ainutlaatuisia laajoja aarniometsiä, koskemattomia tuntureita, luonnontilaisia soita ja vesistöjä. Alueella on monia kansallispuistoja ja suojelualueita, jotka turvaavat ainutlaatuisia ja monipuolisia luontoarvoja. Luonnon monimuotoisuuden suojelu on haaste maailmanlaajuisesti myös siksi, että luonto ei tunne rajoja.

Siksi on tärkeää tietää luonnonsuojelun tilanne myös oman maan rajojen ulkopuolella. Suomen, Ruotsin, Norjan ja Luoteis-Venäjän viranomaiset, tutkijat ja luonnonsuojelujärjestöjen edustajat ovat yhteistyönä tuottaneet yhtenäistä tietoa näiden maiden suojelualueista BPAN- eli Barentsin alueen luonnonsuojelualueverkoston arviointihankkeessa.

Suojelualueverkoston kehittämistä on tuettu monin toimin. Yhtenäisen tiedon tuottamisen lisäksi BPAN-hankkeessa on tehty luontofilmi Komin tasavallan luonnonsuojelualueista ja viety venäläisiä ja suomalaisia toimittajia tutustumaan yhteen Barentsin alueen helmistä – Paanajärven kansallispuistoon. Hankkeessa on myös edistetty viiden Luoteis-Venäjän korkean suojelun arvon alueen suojelua tekemällä maastoinventointeja ja tiedottamalla päätöksen tekijöille, viranomaisille ja paikalliselle asukkaille suojelun merkityksestä ja kestävästä luonnon käytöstä.

Barentsin alueen suojelualueverkosto kehittyy

Vuosina 2011–2013 tehty suojelualuearviointi tuotti tietoa siitä, mitä Barentsin alueella on tehty suojelualueiden hyväksi ja antoi pohjaa suosituksille suojelualueiden ja suojelualueverkoston kehittämiseksi. Neljän maan suojelualueverkoston kehittämisen historia ja suojelualuejärjestelmät ovat hyvin erilaisia, ja yhteistyö tuottikin monia oivalluksia naapurimaista mukana olleille asiantuntijoille. Arviointi tehtiin YK:n Biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen suojelualuetyöohjelman pohjalta. Sopimuksen tavoitteena on pysäyttää luonnon monimuotoisuuden häviäminen vuoteen 2020 mennessä suojelun ja kestävän käytön keinoin.

 Riekot soitimella
Riekot soitimella Kolgujevin saarella, Murmanskin alueella. Muurmanskilainen luontokuvaajan Dmitry Deshevykhin arktista luontoa kuvaava yhteistyössä BPAN-hankkeen kanssa toteutettava näyttely on esillä Suomen luontokeskuksissa ja muissa näyttelytiloissa vuoden 2014 aikana.

Barentsin alueesta on suojeltu 13,2 prosenttia. Suojelualueiden verkosto kehittyy koko ajan ja viime vuosina on perustettu useita uusia suojelualueita. Erityisesti Luoteis-Venäjän arvokkaimmat metsä- ja suoalueet ovat pääosin sisällytetty suojelualuesuunnitelmiin. Olisikin tärkeää perustaa pikaisesti suunnitellut suojelualueet, sillä luontoympäristöjä, kuten metsiä ja soita, uhkaavat elinympäristöjen tuhoutuminen ja pirstoutuminen sekä ilmastonmuutos. Usein suojelualueiden perustaminen on kuitenkin hidasta ja kestää jopa pari kymmentä vuotta.

Kansainvälisesti sovittuihin tavoitteisiin pääsemiseksi perustamista tulisi nopeuttaa esimerkiksi kasvattamalla Luoteis-Venäjän aluehallintojen resurssit riittävälle tasolle. Suojelualueverkostossa eri ekosysteemien ja elinympäristöjen tulisi olla hyvin edustettuina ja suojelualueiden kytkeytyneisyyttä tulisi tarkastella ilmastonmuutokseen varautumisen kannalta.

Barentsin alueella rajat ylittävä yhteistyö, kuten BPAN-hanke, ovat edistäneet luonnon suojelua ja tiedonvaihtoa neljän maan välillä. Alueen suojelualueiden tilan seurantaa tulisi kehittää ja tutkimusta lisätä suojelualueiden hyödyistä. Suojelualueiden suunnittelussa ja hallinnoinnissa alkuperäiskansojen ja paikallisyhteisöjen sitoutuminen on tärkeää. Vaikutusmahdollisuuksia on jo lainsäädännön kautta, mutta ympäristöviestintää tulisi tehostaa. Ympäristötietoisuuden lisääminen on avainasemassa haettaessa kestäviä ratkaisuja alueen suojeluun, kehitykseen ja kestävään käyttöön.

Teksti: Erikoissuunnittelija Sanna-Kaisa Juvonen, Metsähallitus, luontopalvelut
             Projektipäällikkö Anna Kuhmonen, Suomen ympäristökeskus
Kuvat: Dmitry Deshevykhin ja Riku Lumiaro

Lisätiedot

Projektipäällikkö Anna Kuhmonen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 322 , etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Linkit

 Kivakkokoski
 Kivakkakoski Paanajärven kansallispuistossa. Kuva Riku Lumiaro.


Takaisin etusivulle