Tulosta
 

Uusi biodiversiteettiohjelma nostaa luonnon monimuotoisuuden yritysten agendoille

13.2.2014
 FIBSin paneelikeskustelu 
 Yritykset ja biodiversiteetti –ohjelman käynnis-
tystilaisuuden paneelissa päivän teemasta
keskustelivat (oik.) Fingridin maankäyttöpääll-
ikkö Ilkka Alm, ympäristöministeriön ylijohtaja
Timo Tanninen, UPM-Kymmenen ympäristöjoht-
aja Timo Lehesvirta sekä Suomen luonnonsuoje-
luliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen. Pu-
hetta johti Ylen toimittaja Niklas Wancke.
Kuva: Tero Pajukallio.
Yritysvastuuverkosto FIBSin yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa toteuttama Yritykset ja biodiversiteetti -ohjelma käynnistyi tammikuussa. Ohjelman tarkoituksena on nostaa yritysten tietoisuutta biodiversiteetin vähenemisen tuomista haasteista ja tarjota samalla tietoa luonnon monimuotoisuuden suojelun tarjoamista liiketoimintamahdollisuuksista.

Ohjelman Helsingissä järjestetyn käynnistystilaisuuden avannut ympäristöministeri Ville Niinistö muistutti puheessaan, että luonnon vaaliminen on myös yritysten, ei pelkästään luonnonsuojelujärjestöjen asia. Samaa viestiä toistivat myös tilaisuuden muut nimekkäät puhujavieraat. Teollisuuskonserni Cargotecin toimitusjohtajan Ilkka Herlinin mukaan biodiversiteetin suojelun tärkeys konkretisoituu helposti tarkastelemalla omaa lähiympäristöä. Herlin käytti Itämerta varoittavana esimerkkinä siitä, millaisia seurauksia ekosysteemin toiminnan häiriintymisellä voi olla.

Betoniyritys Ruduksen toimitusjohtaja Lauri Kivekäs tarjosi tilaisuuden yli 100 kuulijalle vaikuttavan esimerkin siitä, kuinka ei niin ympäristöystävälliseksi mielletyn toimialan yhtiö voi nopeastikin ryhtyä biodiversiteetin suojelun suunnannäyttäjäksi. Ympäristövastuullisuuden merkityksen kasvu kilpailuetuna sekä päästötavoitteiden, asiakasvaatimusten ja kansainvälistymisen paineet saivat yhtiön tekemään pari vuotta sitten täyskäännöksen ympäristöjohtamisessaan.

Tähän mennessä yhtiö on jo muun muassa luonut asiantuntijaverkoston ja kouluttanut henkilöstöä biodiversiteetin suojelun osalta. Konkreettisia toimenpiteitä yhtiö on jo toteuttanut Lappeenrannassa, Oulussa ja Porvoossa kohteena törmäpääskyjen, perhosniittyjen, sinisiipisirkkojen ja lepakoiden suojelu.

Master Class -koulutus antaa työkaluja osaamisen kehittämiseen

FIBSin toiminnanjohtaja Mikko Routti painotti ohjelman käynnistystilaisuudessa, että jokainen yritys on riippuvainen luonnon tarjoamista palveluista, suoraan tai epäsuorasti, ja kehotti kaikkia yrityksiä laatimaan oman biodiversiteettistrategiansa. Biodiversiteetin suojelun liiketoiminnallisina hyötyinä Routti mainitsi kustannussäästöt, riskienhallinnan tehostumisen sekä maineen ja kilpailuaseman vahvistumisen.

Kaikille yrityksille avoin ja maksuton biodiversiteettiohjelma koostuu seminaareista ja työpajoista, joissa yritykset voivat vaihtaa kokemuksia parhaista luonnon monimuotoisuuteen liittyvistä käytännöistä ja kehittämistyökaluista. Ohjelmaan sisältyvä Master Class -koulutus on suunnattu yrityksille, jotka haluavat syventää osaamistaan kokonaisvaltaisemmin. Vuoden 2014 Master Class -koulutuksessa ovat mukana esimerkiksi Fazer, Fingrid, NCC Roads, Nokian Renkaat, Rudus, TVO ja YIT.

 Ministeri Ville Niinistö puhuu
Ympäristöministeri Ville Niinistö muistutti puheenvuorossaan, että luonnon monimuotoisuuden suojelu on yhtälailla yritysten kuin luonnonsuojelujärjestöjenkin asia. Kuva: Julius Konttinen.


Biodiversiteettiohjelma toteuttaa osaltaan valtioneuvoston hyväksymää luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestävän käytön strategiaa 2012–2020, jonka päätavoite on pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen Suomessa vuoteen 2020 mennessä.

Teksti: Laura Kvissberg ja Tarja Laakkonen, Yritysvastuuverkosto FIBS
Kuvat: Julius Konttinen, Tero Pajukallio ja FIBSin kuvapankki

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Mikko Routti, puh. 040 527 4575, etunimi.sukunimi@fibsry.fi

Linkit


Takaisin etusivulle