Tulosta
 

Suomen luontoa juhlittiin innostuneesti

28.11.2013

Ministeri Ville Niinistö nostaa lipun salkoon
Ministeri Ville Niinistö nostamassa Suomen lippua
salkoon Haltian pääjuhlassa Nuuksiossa.

Ensimmäistä Suomen luonnon päivää vietettiin onnistuneesti lauantaina 31.8.2013. Päivän tarkoituksena oli muistuttaa suomalaisen luonnon tuomasta ilosta ja sen hyvinvointia edistävästä vaikutuksesta. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimi Suomen luonnon päivän aktiivisena suojelijana.

”Luonnon voi löytää uudelleen joka päivä, tai ensimmäistä kertaa milloin tahansa, missä iässä tahansa. Se on avoin kaikille kaikkina vuodenaikoina. Se on suojelemisen arvoinen kalenterivuoden kaikkina päivinä ja juhlan arvoinen elokuun viimeisenä lauantaina.”, poiminta Jenni Haukion tervehdyksestä.

Päivän vietto onnistui yli odotusten

Suomalaiset ottivat päivän innostuneesti vastaan, sää suosi retkeilyä ja moni nosti lipun salkoon luonnon kunniaksi. Suomen luontoa juhlittiin eri puolella Suomea 62 yleisötapahtumassa ja Metsän tarina -elokuvaa esitettiin 30 teatterissa. Tapahtumiin osallistui yli 9 000 suomalaista.

”Sää suosi ja keskustelua syntyi aina ravinnekierrätyksestä lintubongaukseen ja kalansaaliisiin asti. Kaikki olivat tyytyväisiä ja kovasti vannottiin, että tästä tulee traditio :)”, totesi päivän viettämisestä projektikoordinaattori Sanna Söderlund RAVITA -hankkeesta.

Tapahtumien lisäksi suomalaiset osallistuivat päivän viettoon aktiivisesti myös sosiaalisessa mediassa. Facebookissa Suomen luonnon päivälle kertyi yli 1 700 tykkääjää, jotka jakoivat ahkerasti kokemuksiaan ja kuviaan päivän vietosta. Myös suurlähetystöt markkinoivat päivää ulkomailla asuville suomalaisille.

Erinomainen näkyvyys kansalaisille

Ennen varsinaista Suomen luonnon päivää ja koululaisviikkoa lehdistössä oli runsaasti juttuja tulevasta päivästä. Lisäksi radiossa ja sosiaalisessa mediassa aihe nousi mukavasti esille sekä Radio Suomi lähetti Suomen luonnon päivän -teemalähetyksen.

Päivä näkyi erinomaisesti elokuun viimeisen viikonlopun aikana. Televisiossa sitä käsiteltiin niin perjantain Huomenta Suomi -lähetyksessä kuin lauantai-illan uutislähetyksissäkin. Radiossa aihe nousi esille eri kanavilla ympäri Suomen. Lehdistössä Suomen luonnon päivästä kirjoitettiin yli 100 artikkelia.

Monta tapaa juhlia

Koululaisille tarjottiin mahdollisuus osallistua päivän viettoon jo edeltävällä viikolla Metsän tarinan -elokuvan ja Luomuksen eläinmuseovierailujen merkeissä. Viikonlopun aikana järjestettiin muun muassa luontoelokuvan ilmaisnäytöksiä, tanssi- ja teatteriesityksiä sekä luomutilojen avoimien ovien päiviä.

Luontoaiheisia retkiä järjestettiin niin Helsingin edustan sotilassaarille kuin Ylä-Lapin luontokeskuksen lähiympäristöön. Suomen luonnon päivä tarjosi jokaiselle kansalaiselle myös oivan tilaisuuden tutustua oman ulko-oven kynnykseltä aukeavaan lähiluontoon perheen tai ystävien kanssa.

 

 Tarja Heikkonen ohjaa lapsia satupolulle
 Tarja Heikkonen Luonnonsuojeluliitosta innostaa lapsia satupolulle.

Suomen luonnon päivää ehdotetaan liputuspäiväksi

Suomen luonnon päivää aiotaan jatkaa ja esittää päivälle kansallisen juhlapäivän asemaa. Elokuun viimeinen viikonloppu soveltuu hyvin Suomen luonnon juhlistamiseen, sillä se on retkeilylle otollinen ajankohta. Vuonna 2014 Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 30. elokuuta.

Vuonna 2013 tapahtumia oli järjestämässä yli 70 organisaatiota järjestöistä ministeriöihin. Suomen luonnon päivän koordinaattorit ovat Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto.

Teksti ja kuvat:  Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus

Lisätietoa

Viestintäasiantuntija Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Takaisin etusivulle