Tulosta
 

Suoluonnon helmiä turvaamassa

28.11.2013
 Kukkiva metsäemä suokasvi
Metsänemä ja harsosammal ovat korpien uhanalaisia
kasvilajeja, joiden uusia kasvupaikkoja löytyi kesän
kartoitusten yhteydessä. Kuvat Emmi Lehkonen.

Suot ovat varsinaisia ekosysteemipalveluiden suurtuottajia, luonnon monitoimialueita. Ekosysteemipalveluilla tarkoitetaan luonnon tarjoamia aineellisia ja aineettomia palveluita, jotka ovat ihmiselolle välttämättömiä tai erittäin tärkeitä.

Suot ovat monimuotoisen luonnon mekka: ne tarjoavat kodin lukuisille eläin-, kasvi- ja eliölajeille, myös monille jo uhanalaistuneille. Soilla on merkittäviä luonnonjärjestystä ylläpitäviä ja säilyttäviä tehtäviä. Suomaat muun muassa pidättävät vesistöjä rehevöittäviä ravinteita. Koska suot sitovat myös hiilidioksidia, on niillä olennainen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Soilla on myös huomattavaa retkeily- ja virkistysarvoa.

Suomalaisen suoluonnon tilassa on kuitenkin kohennettavaa. Varsinkin Etelä-Suomen soista enää harva on luonnontilainen. Monet soiden luontotyypit ja eliölajit ovat uhanalaisia, ja useiden jo suojeltujenkin soiden tila on heikentynyt.

Maastokartoituksia ja maanomistajien tapaamisia

”Vanhat soidensuojeluohjelmat ajoittuvat 70- ja 80-lukujen vaihteeseen. Tarve suoluonnon suojelun tehostamiseen on tullut selväksi viime vuosina, ja soidensuojelun täydennysohjelmaa on nyt työstetty vuoden verran. Nykyisen suojeluverkoston puutteita tullaan tilkitsemään niin alueellisesti kuin ekologisesti”,
kertoo ympäristöneuvos Aulikki Alanen.

Täydennysohjelman valmistelua varten tehtiin viime kesänä ensimmäiset maastokartoitukset. Kaikkiaan ELY-keskusten asiantuntijat samosivat 340 suolla yhdeksässä maakunnassa. Kartoitukset jatkuvat ensi kesänä.

”Kesän kartoitukset sujuivat hyvin. Kaikilta alueilta löydettiin suojelullisesti arvokkaita soita. Ilahduttavia olivat myös havainnot uhanalaisista lajeista, kuten äärimmäisen uhanalainen maksasammal Keski-Suomessa sekä metsänemä ja harsosammal Pirkanmaalla”,
iloitsee Alanen.

”Yhteistyö on olennainen osa ohjelman valmistelua. Kartoituskohteiden omistajia selvitettiin, ja yli 5000 maaomistajalle lähetettiin kirje ennen suunniteltua maastovierailua. Vastaus saatiin noin 170 suon omistajalta, jotka useimmiten halusivat lisätietoja ohjelman valmistelusta. Parikymmentä maanomistajaa lähti kartoittajien kanssa maastoon asti. Kanssakäynti lisäsi ympäristöhallinnon ja maanomistajien tietoja kartoituskohteiden historiasta, käytöstä ja luonnonarvoista.”

Ohjelmasta ehdotus 2014 loppuun mennessä

Ympäristöministeriön vetämä työryhmä tekee ehdotuksensa ohjelmaan valittavista soista sekä niiden suojelun tavoitteista, keinoista, kustannuksista, aikataulusta sekä toteutusvastuista ensi vuoden loppuun mennessä.

Maastokartoittajat suolla 
 Maastokartoittajille järjestettiin yhteinen koulutus kesäkuun 2013 alussa. Kuva Kaisu Aapala.


Suojeluohjelmaan valitaan soita, joiden luontoarvoilla on valtakunnallista merkitystä. Keskeisiä valinta- ja rajausperiaatteita ovat muun muassa soiden uhanalaiset luontotyypit ja lajit, luonnontilaisen suon määrä ja soiden keskinäinen kytkeytyneisyys. Tarkoituksena on suojella ekologisesti ja vesitaloudellisesti toimivia kokonaisuuksia, jotka turvaavat niin luonnonarvot kuin soiden tuottamat ekosysteemipalvelut.

”Toivon, että voimme suojeluohjelman ja muiden suojelutoimien avulla kääntää suoluonnon tilan kehityksen myönteiseen suuntaan sekä säästää parhaat samoilu- ja marjastussuot myös ihmisten iloksi”,
visioi Alanen.

Teksti: Liisa Kemppainen, ympäristöministeriö
Kuvat: Emmi Lehkonen ja Kaisu Aapala

Lisätietoja

Ympäristöneuvos Aulikki Alanen, ympäristöministeriö
Puh. 0295 250 333, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Linkit


Takaisin etusivulle