Tulosta
 

Luonnonkala kiinnostaa kalastajia

26.8.2013

Kainuussa palataan juurille, kun vanhoja kalastuskohteita uusitaan ja uusia avataan. Kalastajat eivät halua enää pyytää säiliöautosta veteen laskettuja kirjolohia vaan luonnossa lisääntyneitä kaloja. Myös Metsähallitus haluaa muuttaa kalavesien hoitoaan samaan suuntaan.

Metsähallituksen ylläpitämiä Kainuun virkistyskalastuskohteita kehitetään uuteen
loistoon Kehittyvien kalavesien Kainuu sekä
Kainuu kalastuksen kärkikohteeksi
-hankkeilla. Tavoitteena on nostaa kalastuskohteiden kiinnostavuutta ja profiilia luonnonmukaisempaa suuntaan, eri kalastajaryhmät huomioiden.
Samalla parannetaan kohteiden matkailullista hyödynnettävyyttä sekä paikallisväestön lähivirkistysmahdollisuuksia.

Monien virkistyskalastuskohteiden toimintamallit
ovat jo pitkään pysyneet muuttumattomina. Ne eivät
enää palvele nykyaikaisia kalastajaryhmiä, jotka ovat entistä keskittyneempiä johonkin tiettyyn vapakalastuksen alalajiin. Ongelmana on ollut kalastuskohteiden yksipuolinen tarjonta, jossa ei ole huomioitu eri kalastajaryhmiä.

Luonnonkala on arvossaan

Nykyaikaiset kalastajat eivät myöskään mene kalalle pelkästään saaliin kuvat silmissään vaan kokemaan kokonaisvaltaisia luontoelämyksiä. Tämän johdosta kalakohteilta toivotaan aitoja asioita, kuten luonnon kalastoa ja kestävää kalaveden hoitoa. Arvomaailman muuttumisen johdosta keinotekoisesti ylläpidetyt istuta ja ongi -kohteet eivät ole enää vetovoimaisia kalapaikkoja nykyaikaisen kalastajan silmin.

Uudistuvilla kohteilla tarjotaan entistä monipuolisemmin vaihtoehtoja eri kalastusmuotojen harjoittajille kuten jokikalastajille, soutu-uistelijoille, pilkkijöille sekä viehe- ja perhokalastajille. Kohteita profiloidaan myös kalalajikohtaisesti, minkä myötä kalastajan on yhä helpompi löytää omia mieltymyksiään vastaava virkistyskalastuskohde. Kohteiden kalaveden hoidossa tullaan painottamaan luontaisten lajien pienpoikasistutuksia sekä muutoksia kalastusjärjestelyihin.

 

Uudistuksien lisäksi Kainuuseen avattiin kuluvana kesänä täysin uusina kohteina Korvua-Näljänkäjoki sekä Kalliojoki. Nämä ovat jokikalastuskohteita, joissa on toteutettu uudenlaisia kestäviä kalastusjärjestelyitä.

Kainuu Kalastuksen Kärkikohteeksi -hanke rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta ja Kehittyvien kalavesien Kainuu 2012–2014 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2007–2013. Molemmat hankkeet saavat rahoituksen Kainuun ELY-keskuksen kautta.

Teksti: Suunnittelija Janne Narkiniemi, Metsähallitus
Kuvat: Heikki Laitala

Lue lisää

Takaisin etusivulle