Tulosta
 

Karibian helmet vaarassa

17.5.2013
 

Pearl Keys -saarten ketju Nicaraguan Karibian puoleisella rannikolla tarjoaa täydellisen paratiisi-idyllin: koralliriuttoja, valkoista hiekkaa, palmuja ja turkoosina lainehtiva kristallinkirkas meri. Ilmastonmuutos ja ihmisten toimet kuitenkin uhkaavat vakavasti saarten elämänmuotoa ja luonnon monimuotoisuutta.

Kahdeksantoista Pearl Cays -saarta sijaitsevat 30 kilometriä itään Pearl Lagoonin rannikolta. Koralliriutoista muodostuneet saaret ovat osa Karibian, Belizen ja Panaman alueen suurinta meriekosysteemiä. Niiden ympäristövedet ovat paikallisten asukkaiden – miskito-, garifuna- ja kreolikansojen tärkein toimeentulon lähde.

Köyhyys vie kalakannat

Suurin osa saarien ja mantereen asukkaista saa elantonsa kalastuksesta. Kalastuskausina saarilla elää pari sataa ihmistä. Siitä huolimatta ylikalastus rokottaa katkarapu- hummeri- ja kalakantoja, jotka hupenevat nopeasti. Varsinkin hummerit ovat vähentyneet ja niitä on lähdettävä pyytämään yhä kauemmas avomerelle.

Köyhyys on suurin syy ylikalastukseen. Ihmiset saavat tuloja vain merestä: kaloista, katkaravuista ja hummereista, ja liian pienetkin merenelävät päätyvät myyntiin. Hummerinpyynti on kielletty maalis-heinäkuussa, mutta kieltoa ei juuri noudateta.

Paikalliset kalastajat syyttävät teollisia kalastusaluksia, jotka tulevat kalastamaan saarten ympärille hyvinkin kaukaa. Yhä useammat ihmiset ovat siirtyneet maanviljelystä ja metsästyksestä kalastukseen. Kalastajien mielestä paikallishallinto on sivuuttanut alueen ongelmat. Sääntöjä ja kieltoja muun muassa liian pienin kalojen pyytämisestä ei juuri valvota eikä noudateta.

Saaret on yritetty saada osaksi Marine protected area -suojelualuetta, (MPA), mutta hankkeen toteutus on saarten omistus- ja kalastuskiistojen vuoksi osoittautunut hitaaksi ja hankalaksi.

Kiistelty omistajuus

Tuhannet turistit ovat viime vuosina löytäneet ennen miltei koskemattomat saaret, joista tullut suosittu vapaa-ajan kalastauksen ja ekoturismin kohde. Kalastajien lisäksi ulkopuolisten kävijöiden määrä kasvaa nopeasti.

Paratiisisaaret ovat houkutelleet myös ulkomaisia sijoittajia. Saaria on kaupattu intenetissä, ja niitä on myyty hyvin erikoisin omistusperustein. Ulkomaalainen sijoittaja onnistui ostamaan seitsemän saarta pilkkahintaan, ja paikallisten asukkaiden pääsy saarille estettiin. Korallisaariin on rakennettu hotelleja ja uima-altaita jopa kilpikonnien lisääntymisalueille.

Perl Cays -saaret ovat Keski-Amerikan merikilpikonnan tärkeintä lisääntymisaluetta. Useat uhanalaiset lajit laskevat munansa saarten hiekkaan. Merikilpikonnien seurantaohjelma on ollut käynnissä vuodesta 1997 lähtien, mutta se ei ole pystynyt torjumaan saarten valtaajia.

Myös palmujen ja mangrovepuiden kaataminen ja vieraslajien istuttaminen on aiheuttanut saarten luonnolle suuria vahinkoja.

 
Pearl Cays -saaret ovat merikilpikonnan tärkeintä pesimisaluetta.

Saarten siirtyminen ulkomaalaiseen omistukseen on nostattanut paikallisissa asukkaissa vastalauseiden myrskyn. Ihmiset kokevat, että saaret on myyty laittomasti ja heidän laillisia oikeuksiaan on poljettu. Samalla ovat vaarantuneet alkuperäiskansojen elämäntapa ja elinkeinot. Alueen viranomaiset aloittivat oikeusjutun saarten ostajaa vastaan, mutta kanne hylättiin oikeudessa.

Teksti ja kuvat: Outi Einola-Head
Lähde: Clarence Gonzales: MPA in Labor; Securing the Pearl Cays of Nicaragua

Paluu etusivulle