Suomen luontokeskus Haltia sijaitsee Nuuksion kansallispuistossa. |
Suomen luontokeskus Haltia on uudenlainen näyttely- ja tapahtumakeskus, jossa voi kokea Suomen luonnon helmet saman katon alla. Pääkaupunkiseudun kupeessa, mutta erämaisen luonnon ympäröimään Haltiaan odotetaan 150 000 kävijää vuodessa. Haltia avataan kesän kynnyksellä 31.5.2013.
Koko Suomen luontokeskus
Haltian näyttelyissä on mahdollisuus kokea koko Suomen upeimmat luontokohteet kaikkina vuodenaikoina. Päänäyttelyssä kävijä pääsee matkalle näkemään 37 kansallispuistomme sykähdyttävimmät paikat kuvan, äänen, valon ja huipputeknologian avulla.
Näyttelyn sydän on taitelija Osmo Rauhalan teos Peliteoria, joka on rakennettu Sotkan munan sisään.Interaktiivisella Suomi-kartalla kävijä
voi etsiä ja ottaa mukaansa luontomme helmiä virtuaalisesti. Pääkaupunkiseudun viheralueista kertovassa Viherkehänäyttelyssä voi tutustua Suomen tiheimmin asutun alueen luontokeitaisiin.
Lapset ja lapsenmieliset voivat ryömiä ketun-, tikan- tai ahvenenpesään ja silittää nukkuvaa karhua. Lisäksi Haltiassa on muutaman kerran vuodessa vaihtuva erikoisnäyttely, joista ensimmäinen avataan syksyllä.
Puurakentamisen ja ekoteknologian edelläkävijä
Haltia on ensimmäinen kokonaan puusta rakennettu julkinen rakennus. Puuta on käytetty kaikessa rakentamisessa, kantavista rakenteista verhoiluun. Seinät, vesikatto ja välipohjat on tehty massiivipuuelementeistä, ristiin laminoiduista CLT-levyistä, jolloin rakennuksen hiilijalanjälki on noin 10 prosenttia vastaavasta betonirakennuksesta.
Haltia on arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema ja kalevalaisen taruston inspiroima. Alusta asti suunnittelussa on otettu huomioon ekologisuus, toiminnallisuus ja tekninen edistyksellisyys. Haltia on suunniteltu niin, että lämmitykseen, jäähdytykseen ja valaistukseen tarvitaan mahdollisimman vähän energiaa, ja rakennus on 75 prosenttisesti energiaomavarainen.
Haltian katolla on ruohokate ja aurinkokerääjiä ja maan alla kulkee 11 kilometriä maalämpöputkia. Maaliskuussa Haltia lämpeni ensimmäistä kertaa kokonaan auringon energialla.
Haltian päärahoitus tulee valtiolta Metsähallituksen luontopalveluilta ympäristöministeriön budjetista sekä rahoittajakunnilta. Haltia tekee aktiivista yhteistyötä useiden eri toimijoiden kanssa, muun muassa pääkaupunkiseudun kunnat ja kaupungit sekä yritykset.
Haltia palvelee: Retkineuvontaa, ravintolaillallinen tai ristiäiset
Ammattitaitoiset oppaat vievät kävijät syvemmälle Haltian näyttelyihin: Suomen luontoon, pääkaupunkiseudun Viherkehään tai Haltian rakennuksen arkkitehtuurin ja ekoteknologian saloihin. Haltiasta saa myös ohjelmapalveluita yhteistyöyrittäjien tuottamana, esimerkiksi opastetuttuja luontoretkiä, kesällä melontaretkiä ja talvella lumikenkäilyä.
Korkean tason Ravintola Haltia loihtii lautaselle aidon luonnon maun lähi- ja luomuruoasta. Ravintolasta saa niin eväsrepun, linjastolounaan kuin à la carte illallisen, kokouskahvit tai valtiovierailutasoisen catering-palvelun.
Haltian luontokoulupäivät antavat lapselle mahdollisuuden oppia luonnossa. Luontokoulussa keskitytään viiteen teemaan: luonnon monimuotoisuus, metsäluonto, retkeily, luontokuvaaminen ja luonto muotoilijoiden luovuuden lähteenä. Koululuokat voivat myös tehdä retken itsenäisesti ja käyttää valmiiksi suunniteltuja retkiohjelmia vierailun tukena.
|
Huipputeknologialla toteutetut näyttelyt vievät kävijän virtuaalisille retkille kansallispuistoihimme. |
Yksityistilaisuuksia varten Haltiasta löytyy monipuolisia ja muunneltavia tiloja. Kaksisataapaikkainen Haltia-Sali soveltuu kokouksiin, esityksiin, konsertteihin ja elokuvanäytöksiin tai vaikkapa näyttelysaliksi tai illalliskäyttöön. Lisäksi löytyy erikokoisia kabinettitiloja, sauna ja kaksi luontokoululuokkaa. Luontokeskuksen normaalien aukioloaikojen ulkopuolella koko rakennuksen voi vuokrata tapahtumakäyttöön.
Kuvat: Paavo Lehtonen, Tuomas Uola, Markus Sinikka ja Timo Koho
Lisätietoa
Haltian sähköpostiosoite: info@haltia.com
Seuraa Haltiaa
Takaisin etusivulle