Tulosta
 

Talkootyö luontomme hyväksi palkittiin kansainvälisenä vapaaehtoistyön päivänä

11.12.2012
Metsähallitus palkitsi ”Vuoden vapaaehtoinen” -tunnustuksella WWF Suomen talkooleirit ja talkooleirien pitkäaikaisen vapaaehtoistyöntekijän Pentti Järvisalon. Tunnustus annettiin kansainvälisenä vapaaehtoistyön päivänä 4.12. Metsähallituksen luontopalvelut haluaa tunnustuksen kautta kiittää vapaaehtoisten suurta joukkoa arvokkaasta työstä yhteisen luontomme puolesta ja samalla kannustaa uusia ihmisiä mukaan toimintaan.

Linnansaaren kansallispuistosta vuonna 1977 alkaneet WWF Suomen talkooleirit ovat tukeneet Suomen upeimman luonnon monimuotoisuutta korvaamattomalla tavalla. Pentti Järvisalo on osallistunut vapaaehtoistyöhön eri puolilla Suomea jo kymmenen vuoden ajan ja leirejä hänelle on kertynyt noin 30.

”Jo partiolaisajoistani lähtien luonto on antanut minulle paljon, ja nyt on minun mahdollisuuteni antaa jotain takaisin!" totesi Järvisalo palkintotilaisuudessa. Hän lupautui saman tien jo ensi kesän leireille hommiin.

Vapaaehtoistyö edistää luonnon monimuotoisuutta


Pentti Järvisalo

 Vapaaehtoistyöntekijä Pentti Järvisalo

Vapaaehtoistyöllään Järvisalo on edistänyt kansallispuistojen monimuotoisuutta ja samalla mahdollistanut Suomen upeimmasta luonnosta nauttimisen meille kaikille. Jopa kaksi viidestä suomalaisesta on mukana vapaaehtoistoiminnassa. Tätä palkatonta työtä yhteisen hyvän puolesta tekevät naiset, miehet, nuoret ja vanhat – jokainen keskimäärin 18 tuntia kuukaudessa.

”Tämä on tärkeä tunnustus WWF:n talkooleirityölle,” kiitti WWF Suomen kenttävastaava Antti Lappo, joka on ollut mukana yli 140 talkooleirillä 1970-luvulta lähtien. Yli 3 000 vapaaehtoista on päässyt talkooleirien yhteensä 20 000 leirityöpäivän aikana osallistumaan käytännön luonnonsuojeluun: raivaamaan ja niittämään perinneympäristöjä ja rakentamaan portaita ja pitkospuita, jotka helpottavat retkeilyä ja säästävät luontoa esimerkiksi kansallispuistoissa.

Vuoden vapaaehtoisen valitsi Metsähallituksen luontopalvelujen vapaaehtoistoiminnan asiantuntijaryhmä järjestöjen ja sidosryhmien jättämien ehdotusten joukosta.

Tunnustus jaettiin nyt toisen kerran. Viime vuonna Metsähallitus palkitsi lajimääritystyön rautaisen asiantuntija-kolmikon; Esteri Ohenojan, Martti Ohenojan ja Tauno Ulvisen. Nämä ammattilaiset ovat jatkaneet eläkkeelle jäätyään arvokasta työtään Oulun yliopiston kasvimuseolla Suomen luonnon hyväksi.

Teksti: Vapaaehtoistyön koordinaattori Eveliina Nygren, Metsähallituksen luontopalvelut
Kuva: Kalle Erkkilä

Takaisin etusivulle