Tulosta
 

Akwé: Kon -ohjeet maankäytön suunnittelussa

11.12.2012
 Akwé kon ohjeet

Vapaaehtoiset Akwé: Kon -ohjeet on hyväksytty biodiversiteettisopimuksen seitsemännessä osapuolikokouksessa vuonna 2004. Akwé: Kon on mohawkin kieltä ja tarkoittaa kaikkea luomakunnassa. Ohjeet ovat osa biodiversiteettisopimuksen toimeenpanoa, joka velvoittaa sopimusosapuolia suojelemaan alkuperäiskansojen luonnon monimuotoisuuteen liittyvää perinteistä tietoa, innovaatioita ja käytänteitä. Suomessa Akwé: Kon -ohjeet koskevat saamelaisia.

Metsähallitus on ottamassa Akwé: Kon -ohjeet käyttöön saamelaisten kotiseutualueen valtion hallinnassa olevan maa-alueen maankäytön suunnittelussa. Ohjeita on testattu ensimmäisenä Inarin kunnassa sijaitsevan Hammastunturin erämaa-alueen hoito- ja käyttösuunnitelman laadinnassa. Metsähallitus on parhaillaan laatimassa pysyvää mallia Akwé: Kon -ohjeiden soveltamiseksi saamelaisten kotiseutualueen maankäytön ohjauksessa. Mallin on tarkoitus valmistua kuluvana vuonna. Ohjeiden käyttöönotto on osa ympäristöministeriön asettaman kansallisen artikla 8(j)-työryhmän loppuraportissaan tekemiä toimenpide-esityksiä.

Ohjeilla turvataan niin luonnon kuin kulttuurien monimuotoisuutta

Hammastunturin erämaa-alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaa valmisteltiin laajapohjaisessa yhteistyöryhmässä sekä erillisessä Akwé: Kon -työryhmässä, jonka nimesi saamelaiskäräjät. Työryhmän puheenjohtajan toimi saamelaiskäräjien II varapuheenjohtaja, poromies Heikki Paltto. Työryhmässä oli edustettuina ohjeiden mukaisesti sekä naisia että miehiä, eri sukupolvien edustajia sekä perinteisen tiedon vankkaa asiantuntemusta. Työryhmä osallistui suunnitelman kirjoittamiseen, laati esityksiä suunnitelman sisältöön sekä laati hoito- ja käyttösuunnitelman vaikutustenarvioinnin saamelaiskulttuurille.

Akwé:Kon -ohjeet ovat vapaaehtoiset ohjeet saamelaisten kotiseutualueella toteuttavien sellaisten hankkeiden, suunnitelmien ja kaavoituksen kulttuuri-, ympäristö- ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnille, jotka vaikuttavat saamelaiskulttuuriin, -elinkeinoihin ja kulttuuriperintöön. Ohjeiden tarkoitus on turvata luonnon monimuotoisuuden sekä alkuperäiskansakulttuurien luontosuhteen ja perinteisen tiedon säilyminen. Ohjeet eivät edellytä, että hankkeen toteutuksen tulisi vastata täysin alkuperäiskansan edustajien esityksiä.

Ohjeet lähtevät siitä, että alkuperäiskansan edustajien osallisuus hankkeen suunnittelussa aina toteutukseen asti turvataan, alkuperäiskansan näkemykset kirjataan suunnitelmiin ja esityksiä käsitellään oikeudenmukaisesti, hankkeen vaikutukset perinteiseen tietoon selvitetään yhdessä alkuperäiskansan kanssa.  Mikäli haitallisia vaikutuksia alkuperäiskansalle ilmenee, selvitetään yhdessä keinot minimoida haitalliset vaikutukset.

Suomi on edelläkävijä ohjeiden soveltamisessa

Metsähallitus, ympäristöministeriö ja saamelaiskäräjät järjestivät biodiversiteettisopimuksen 11. osapuolikokouksessa Hyberabadissa, Intiassa oheistapahtuman, jossa esiteltiin Akwé: Kon -ohjeiden soveltamista Suomessa. Suomi sai suurta mielenkiintoa osakseen, koska Suomi on ensimmäinen maa, jossa ohjeet on otettu käyttöön maankäytön suunnittelussa.

Ohjeet on tarkoitettu otettavaksi huomioon kansallista ympäristövaikutusten arviointia ja maankäytön ohjausta käsittelevän lainsäädännön uudistamista. Tällä hallituskaudella on tarkoitus uudistaa keskeinen maankäyttöä ohjaava lainsäädäntö maankäyttö- ja rakennuslaista aina luonnonsuojelulakiin. Suomella on mahdollisuus ottaa Akwé: Kon - ohjeet osaksi suomalaista lainsäädäntöä.

Vaikka saamelaisten kotiseutualueen maa- ja vesialasta noin 90 prosenttia on Metsähallituksen hallinnassa, kuntien kaavoituksella on merkittävä vaikutus alueen luonnon monimuotoisuuteen ja saamelaisten perinteiseen tietoon. Ratkaisevaa onkin, miten Akwé: Kon -ohjeet otetaan huomioon kaavoituksessa. Pallo on nyt ympäristöministeriöllä ja Suomen valtiolla sen suhteen, miten Suomen edelläkävijän aseman käy artikla 8(j):n soveltamisessa. Kansainvälinen yhteisö tulee seuraamaan mielenkiinnolla, miten Akwé: Kon -ohjeiden soveltaminen Suomessa etenee.

Teksti: Klemetti Näkkäläjärvi, Saamelaiskäräjät

Aimo Guttorm Saamelaiskäräjiltä osallistui Akwé: Kon -paneelikeskusteluun Hyberabadissa. Kuva: SCBD/Government of India.

Lisätietoa

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi, etunimi.sukunimi@samediggi.fi

Takaisin etusivulle