Vesihyasintti on Afrikan haitallisimpia vieraslajeja. Se on pitänyt vuosikymmeniä kuristusotteessaan Afrikan suurinta Victoriajärveä. Järvi vaikuttaa monin tavoin sen ympärillä elävien ihmisten elämään Keniassa, Tansaniassa ja Ugandassa. Se on tärkeä ilmaston säätelijä, miljoonien ihmisten elinkeinon lähde sekä villieläinten ja turismin ylläpitäjä. Järvestä saa juomavetensä noin 38 miljoonaa ihmistä. Kulkuväylänä järvi on erityisen tärkeä Ugandalle, jolla ei ole yhteyttä mereen.
Etelä-Amerikasta kotoisin olevan vesihyasintin (
Eichhornia crassipes) arvellaan päätyneen Itä-Afrikkaan joskus 1980-luvulla. Koristeeksi tuotu kauniskukkainen kasvi karkasi puutarhoista Victoriajärveen, jossa se levisi räjähdysmäisesti riittävien ravinteiden ja suotuisten olosuhteiden vuoksi.
Hyasinttia alettiin tuhota 90-luvulla osana Victoriajärven ympäristöohjelmaa. Haitallista kasvia on poistettu järvestä niin käsin, koneellisesti kuin kemikaalien avulla. Leviäminen saatiinkin kuriin, mutta helpotus oli vain hetkellinen.
Kalat katoavat”
Valitettavasti tämä lahti on kuolemassa”, arvioi Osienala nimistä kansalaisjärjestöä Kenian Kisumussa johtava tohtori
Obiero Onganga. ”Vesihyasintti on ympäristöllinen ja ekologinen katastrofi yhdessä toisen vieraslajin niilinahvenen kanssa. Koko järven ekosysteemi on muuttunut, ja kalalajien väheneminen on köyhdyttänyt luonnon monimuotoisuutta. Täältä pyydettiin aiemmin 12 eri lajia kalaa, nyt niistä on jäljellä kolme. Kalastus on järven ympärillä asuvien ihmisten tärkein elinkeino ja kala pääasiallinen proteiinin lähde.”
Vihreät hyasinttilautat kattavat isoja osia Victoriajärvestä. Ne haittaavat järvellä liikennöintiä ja kalastusta, tukkivat vesijohtoja ja ovat suotuisa kasvualusta sairauksia levittäville hyönteisille. Lisäksi kalastajien veneet sotkeutuvat kasvilauttoihin ja uppoavat. Kisumun satama on usein käyttökelvoton hyasinttilauttojen estäessä pääsyn järvelle.
Rehevöityminen saatava kuriinObiero Ongangan mukaan ongelman ydin on järven saastuminen. ”
Vesihyasintti kukoistaa, sillä järvessä riittää sille ravinteita. Hyasintin mekaaninen poisto ei johda pysyviin tuloksiin, sillä kasvi tulee pian takaisin. Kemikaalien käyttö ei ole ekologinen ratkaisu ja kemikaalit tuhoavat järven muuta biologista monimuotoisuutta. Haluamme kehittää tehokkaita luonnonmukaisia keinoja hyasintin tuhoamiseksi. Yksi näistä on vesiheinä, jota on istutettu hyasinttien ympärille. Heinän levitessä hyasintit vähitellen kuolevat”, Onganga selvittää.
Vesihyasintti sopii hyvin monenlaisten tarvikkeiden raaka-aineeksi. Keniassa järven ympärillä asuvat ihmiset keräävät kasvia ja käyttävät sitä polttoaineena ja lannoitteena. Lisäksi siitä valmistetaan tuoleja ja muita huonekaluja sekä koreja. Tuotannon laajentaminen voisi olla yksi keino innostaa ihmisiä poistamaan hyasintteja järvestä.
”
Tärkeä osa työtämme on ympäristökasvatus, jota annamme radioasema Lake Victorian kautta. Radio lähettää ohjelmia järven läheisyydessä asuvien ihmisten elämästä. Lisäksi järvellä käy jatkuvasti koululaisryhmiä tutustumassa järveen ja vesihyasintin aiheuttamiin ongelmiin”, Onganga kertoo.
Teksti ja kuvat:
Outi Einola-Head,
ulkoasiainministeriöTakaisin etusivulle