Tulosta
 

Saimi Hoyer: Luonnossa saa olla oma itsensä

4.10.2012
 
Kuvaaja: Johanna Kokkola
Kansallispuistokummi ja huippumalli Saimi Hoyerille suhde luontoon on syntynyt jo lapsuudessa. Edes murrosiässä Saimi ei koskaan pitänyt mökille tai luontoon lähtemistä pitkästyttävänä. Luonto on hänelle tärkeä osa elämää, turvapaikka ja rentoutumiskeino. Samaa perintöä hän opettaa lapsilleen ja kehottaa nuoria lähtemään luontoon terävöittämään aistinsa, nauttimaan rauhasta ja luonnon voimasta.

Metsä on Saimille jo tuttu paikka, mutta tänä syksynä luontoon saattaa löytää moni uusi, nuori luontoilija. Saimi näkee luonnon hyvinvoinnin lähteenä ja tänä syksynä erityisen suosittuna, sillä luontoilu ja lähi- sekä luomuruoka ovat nousemassa trendiksi.

“Mikään ei ole hienompaa, kuin tuoda omat marjat ja sienet pöytään ja sanoa et hei, mä keräsin nää itse. Metsässä kokee keräilyn ja aidon löytämisen ilon!”

Luontoon lähteminen ei tarvitse erityisiä varusteita, ja on väärin ajatella että kumisaappaissa ei voi olla muodikas. “Tällä hetkellä on muodikkaampaa lukea trendilehteä metsässä kannon päällä istuen kuin trendikahvilassa”, oikaisee Saimi. “Pitkällä kokemuksella myös uskallan sanoa, että parasta tasapaino- ja korkkariharjoitusta on epätasaisessa metsässä kävely ja murtomaahiihto. Luonnosta löytää myös kasvonaamioaineksia – tehdäänhän kauneustuotteetkin luonnonantimista.”

Iloa, voimavaroja ja inspiraatiota

Saimi pitää luontoilua ja mättäillä hyppimistä tärkeänä nuorten hyvinvoinnille ja itsetunnolle, sillä metsässä saa olla täysin oma itsensä. “Teini-ikäisille virikkeitä syötetään hirveästi, mutta loppujen lopuksi metsä on se paikka, missä nuoret voivat olla luonnollisimmillaan ilman paineita. On tärkeää oppia olemaan yksinkin ja kuuntelemaan itseään. Metsässä voi olla rauhassa ja hetkessä kiinni, nauttia hetkestä ja avata aistit. Silloin asiat menevät paremmin vaikka olisi kuinka vaikeaa. Luonnossa on lohduttava voima”, sanoo Saimi.

Saimin mukaan Suomen luonto on myös ylpeydenaihe, joka usein kuitenkin jää taka-alalle. ”Eräs italialainen ystäväni kommentoi, että on se jännä kun markkinoitte Nokiaa ja Angry Birdsia maailmalle, mutta oikeasti teidän pitäisi olla eniten ylpeitä metsistänne ja kansallismaisemistanne,” tiivistää Saimi.


Kuvaaja: Riku Lumiaro
Luonto on toiminut hyvänä vastapainona Saimin työlle median ja muodin parissa. “Luonnon avulla olen pysynyt tolpillani, saanut realistisen näkökulman elämään ja pitänyt jalat maassa. En pysty kuvittelemaan, että eläisin ilman luontosuhdetta. Luonto antaa etäisyyttä asioihin ja auttaa ajattelemaan. Monet ideat ovat syntyneet luonnossa, eivätkä olisi ikinä tulleet mieleen neljän seinän sisällä Helsingissä”, kertoo Saimi.

Saimi Hoyer on Metsähallituksen luontopalvelujen kansallispuistokummi. Kummina hänen tehtävänään on innostaa suomalaisia kansallispuistoihin sekä jakaa kokemuksia ja antaa vinkkejä kansallispuistokävijöille:

•    www.luontoon.fi/kansallispuistokummit

Teksti: Meri Marttinen
Kuva: Johanna Kokkola ja Riku Lumiaro

Takaisin etusivulle