Tulosta
 

Kuntien arvokkaat luontotyypit -kampanja innostaa lähiluonnon suojeluun

4.10.2012
 
Kaikkiin Suomen ja Ahvenanmaan kuntiin sekä maakuntiin lähetettiin keväällä 2011 kirje, jonka tavoitteena oli innostaa päättäjiä omaehtoiseen lähiluonnon vaalimiseen. Kuntien arvokkaat luontotyypit -kampanjan kirje osoitettiin kunnanjohtajalle, kunnanhallituksen puheenjohtajalle sekä maakuntajohtajalle ja maakuntahallituksen puheenjohtajalle. Kirjeen allekirjoittivat ympäristöministeri, asuntoministeri, Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja, Kuntaliiton toimitusjohtaja ja Ahvenanmaan sosiaali- ja ympäristöministeri.

Kirjeen mukana lähetettiin kuvailulehtisiä esimerkkeinä kunnan tai sen lähialueen uhanalaisista tai arvokkaista luontotyypeistä, joiden säilyttäminen on tärkeää luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Samanaikaisesti avattiin kampanjan sivut ympäristöhallinnon verkkopalvelussa. Luontotyyppien kuvailulehtiset, tiedotteet ja muu materiaali löytyy verkosta.

Kampanjan toisessa vaiheessa syksyllä 2011 ja keväällä 2012 tiedotettiin alueittain valtakunnallisille sekä alueellisille tiedotusvälineille luontotyyppien turvaamisen merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle ja niiden tarjoamista ekosysteemipalveluista. Viestimme myös jokaisen luonnossaliikkujan oikeuksista sekä vastuista ja velvollisuuksista luontotyyppien turvaamisessa.

Muistutus lähiluonnon tärkeydestä

Kampanjan kolmannessa vaiheessa syyskuussa 2012 lähestyttiin uudelleen kunnanjohtajia ja kunnanhallituksen puheenjohtajia – nyt postikortilla, jossa muistutettiin Kuntien arvokkaat luontotyypit -kampanjasta ja lähiluonnon merkityksestä kuntalaisille. Samalla painotettiin luontotyyppien turvaamista maankäytön suunnittelussa ja kuntien roolia kuntalaisten virkistyspalvelujen mahdollistajana.

Kaikkien kuntien ympäristönsuojelutoimistot saivat myös kirjeen, jossa kerrottiin käytettävissä olevista materiaaleista. Heidän kauttaan toivotaan myös yhteyttä kuntalaisiin ja apua tiedon levittämisessä, jotta kaikki saisivat mahdollisuuden lumoutua luonnosta.

Kampanjan materiaalipakkia laajennettiin kuvakorteilla, joita voi käyttää tavallisen postikortin tapaan levittämään tietoa Suomen luontotyypeistä ja luonnon monimuotoisuudesta. Verkosta on myös tulostettavissa julisteita käytettäväksi erilaisissa tilaisuuksissa. Kaikki kampanjamateriaali on vapaasti käytettävissä ja jaettavissa esimerkiksi kouluille:

•    www.ymparisto.fi/kuntienluontotyypit



Teksti: Marja Pylvänäinen, Suomen ympäristökeskus
Kuva: Seppo Tuominen

Lisätiedot

Vanhempi suunnittelija Marja Pylvänäinen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 148 688, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Takaisin etusivulle