|
IUCN:n pääjohtaja Julia Marton-Lefèvre.
|
”Ihmisten ja luonnon hyvinvointi kulkevat rinnakkain ja ovat yhtä tärkeitä”, Suomessa vieraillut Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n pääjohtaja Julia Marton-Lefèvre sanoo.
Hänen mukaansa luonnon monimuotoisuus linkittyy monin tavoin köyhien ihmisten elämään ja arkeen. ”Tavoitteenamme on oikeudenmukainen maailma, joka suojelee luontoa ja luonnonvarojen tasa-arvoista jakautumista kaikille ihmisille.”
IUCN tekee yhteistyötä yksityissektorin ja liike-elämän kanssa ”Business and biodiversity” -hankkeessa. Tarkoituksena on saada yritykset ottamaan luonto ja sen suojelu vakavasti. Marton-Lefèvren mielestä liike-elämässä ymmärretään nyt entistä paremmin vastuu luonnosta, tosin tähän olisi pitänyt havahtua jo aikaa sitten.
Hyvinvointia vihreästä kasvustaIUCN:n mukaan vihreä kasvu ja talous voivat tarjota nykyistä enemmän mahdollisuuksia ja työpaikkoja. Vihreää taloutta on kuitenkin vaikea myydä kehittyville maille näyttämättä itse hyvää esimerkkiä.
”Kehittyvien maiden johtajuus on tärkeää. Hyviä esimerkkejä tarjoaa esimerkiksi Costa Rica, joka on investoinut vihreään talouteen ja ratkaisuihin. Myös Brasilia ja Kiina panostavat vihreään kasvuun. Nämä maat ovat nostamassa ihmisiä köyhyydestä vihreämmän talouskasvun avulla ja käyttämällä entistä enemmän uusiutuvaa energiaa.”
Kansainvälisellä luonnonsuojeluliitolla on vahva gender-ohjelma, joka painottaa naisten ottamista mukaan luonnonsuojelua koskevaan päätöksentekoon. ”Naiset kärsivät aina eniten luonnonkatastrofeissa. Naiset hyödyntävät suurta osaa luonnonvaroista ja hoitavat muun muassa 80 prosenttia maailman ruuantuotannosta, vaikka eivät juuri omista maata. Naiset tarvitsevat myös lisää koulutusta, jotta he osaavat hyödyntää luontoa oikein”, Marton-Lefèvre arvioi.
Luonto on mahdollisuusIUCN edistää monenlaisia luontoon pohjautuvia ratkaisuja. ”Olisi hyvä aina ensin selvittää luonnon tarjoamat ratkaisut, eli luontoon pohjautuva infrastruktuuri. Esimerkiksi rannikoilla kasvavat Mangrove-puut ovat tehokkaampi ja halvempi suoja tsunameja vastaan, kuin ihmisen rakentamat suoja-aidat. Samalla puut suojelevat luonnon monimuotoisuutta toimimalla kalojen kasvualustajana. Kalakannan runsaus puolestaan parantaa kalastajien toimeentuloa ja hyvinvointia”, Marton-Lefèvre kiteyttää.
Hän ihailee Suomen tapaa hoitaa ympäristöasioita.”Luonto sivuaa monen ministeriön toimialaa, ja on hienoa, että Suomessa eri ministeriöt ja muut toimijat ajavat luontoasioita yhdessä. Näin ei suinkaan ole kaikkialla. Useimmilla mailla on jo jonkinlainen ympäristöhallinto, mutta luontoasioita olisi edistettävä enemmän yhteistyössä muun muassa kansalaisyhteiskunnan kanssa.”
lUCN on ollut vahvasti mukana Rio+20-huippukokouksen valmisteluissa, ja lähtee kesäkuussa järjestettävään kestävän kehityksen kokoukseen myönteisin odotuksin. ”Maailmassa on yhä miljardeja ihmisiä ilman energiaa, ja yksi painotuksistamme Riossa on kestävä, vihreä energia. Näen kokouksen hyvänä mahdollisuutena saada yhä useamman toimijan ääni kuuluviin. Mielestämme luonto on aina asetettava päätöksenteossa etusijalle, sillä kaikki elämä riippuu luonnon hyvinvoinnista”, Marton-Lefèvre painottaa.
Suomi on IUCN:n tärkeä kumppani. Yhteistyö perustuu kumppanuussopimukseen, joka tähtää yhteisten päämäärien saavuttamiseen. Näitä ovat erityisesti luonnon monimuotoisuuden kestävä hallinto, ilmastonmuutoksen torjunta ja köyhyyden vähentäminen kestävän luonnonvarojen käytön avulla. Vuonna 2011 Suomen tuki oli 700 000 euroa. Lisäksi Suomi ja IUCN toteuttavat yhdessä hankkeita Mekongin alueella ja eteläisessä Afrikassa.
Teksti ja kuvat:
Outi Einola-Head, ulkoasiainministeriöLisätietoa:Mikä on IUCN :
http://www.youtube.com/watch?v=0uf5e9vsXWoTakaisin etusivulle