Tulosta
 

Suomi sarvikuonojen asialla

25.5.2012
  
  Mosi oa Tunyan luonnonpuistossa asuu viisi täysikasvuista sarvikuonoa ja kaksi poikasta. Kuva: Outi Einola-Head.
Myös Sambian sarvikuonot kuuluvat Suomen kehitysyhteistyön hyödynsaajiin. Mosi oa Tunyan luonnonpuiston seitsemän sarvikuonoa voivat hyvin suojelualueellaan Livingstonessa.

Aiemmin valkosarvikuonoksi kutsuttu leveähuulisarvikuono (Ceratotherium simum) on yksi viidestä sarvikuonolajista. Sarvikuonoja salametsästetään kaikkialla sarviensa vuoksi, ja nykyisin kaikki sarvikuonolajit ovat uhanalaisia. Myös sarvikuonojen elinalueet ovat vaarassa tuhoutua.

Suomi on tukenut yhdessä Tanskan kanssa Sambian luonnonsuojeluvirastoa ZAWAa (Zambian Wildlife Foundation), joka suojelee uhanalaisia eläimiä ja etsii ratkaisuja villieläinten ja ihmisten välisiin konflikteihin.

Mosi oa Tunya on Sambian luonnonpuistoista pienin ja ainoa, joka sijaitsee Linvingstonen kaupungin välittömässä läheisyydessä. Yli kilometrin leveät Victorian putoukset tuovat alueelle valtavasti turisteja varsinkin maalis-huhtikuussa, jolloin vesivirrat putouksessa ovat runsaimmillaan.

Livingstonessa erityinen haaste on säilyttää luonnon rikas monimuotoisuus Victorian putouksia ympäröivällä vyöhykkeellä turismivirrasta huolimatta.


Norsujen tieltään repimä puu pellolla Livingstonen lähistöllä. Kuva: Outi Einola-Head.

Alueen halki kulkee lukuisia norsujen kulkukäytäviä. Norsut matkaavat Zimbabwen puolelta rajan yli Sambiaan, ja kulkukäytävillä asuvien ihmisten pellot ja kasvimaat ovat usein vaarassa. ZAWA tekee työtä ihmisten ja eläinten välisten yhteentörmäysten välttämiseksi.

Teksti ja kuvat: Outi Einola-Head, ulkoasiainministeriö

Takaisin etusivulle