|
Ristisaaren kunnostustalkoot Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa.
|
Miltä kuulostaisi lomanvietto kaskialueen kunnostajana Kolin kansallispuistossa? Vai oletko vireä eläkeläinen, joka haluaa työskennellä viikon rangerina eli kansallispuiston hoitajana? Jos innostuit, laita kalenteriisi muistutus, että keväällä 2013 otat selvää tällaisista lomanviettomahdollisuuksista, sillä kesä 2012 on jo ”loppuunmyyty”. Eikä välttämättä tarvitse odottaa seuraavaa kesää: Metsähallitus kehittää uusia vapaaehtoistyön mahdollisuuksia koko ajan, myös talviajalle.
Vapaaehtoistyöllä on suurta merkitystä luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa. Esimerkiksi Metsähallituksen lintulaskentoihin on jo vuosikymmeniä osallistunut valtava määrä lintuharrastajia. Heidän avullaan saadaan selville kantojen koko ja levinneisyys, mikä auttaa kohdistamaan suojelutoimia.
Huhki itsesi hikeen luonnon monimuotoisuuden hyväksiKansallispuistoissa ja muilla suojelualueilla toteutettavat talkooleirit ovat tärkeä tapa edistää erityisesti sellaisten luontotyyppien monimuotoisuutta, joiden hoito vaatii paljon ihmistyövoimaa. Näitä ovat esimerkiksi arvokkaat perinneympäristöt kuten niityt ja kedot. Tänäkin kesänä talkooväki huhkii WWF:n ja Metsähallituksen yhteisillä talkooleireillä esimerkiksi Saaristomeren, Kolin ja Tammisaaren saariston kansallispuistoissa.
Luonnon lisäksi luonnon hoitajat kaipaavat työvoimaa. Parhaat perinneympäristöjen hoitajat ovat nimittäin nelijalkaisia: lehmiä, nautakarjaa ja lampaita. Eläimiä ei kuitenkaan voida ”palkata”, jos niille ei löydy hoitajia. Onneksi Metsähallituksen lammaspaimenviikot tulivat vuorokauden sisällä täyteen innokkaista kaupunkilaisista, jotka haluavat päästä mukaan eläinten ja luonnon hoitotyöhön.
Tänä kesänä varttuneempi väki pääsee kokeilemaan Seitsemisen kansallispuiston Senior Ranger -leirillä, minkälaista on rangerin eli kansallispuiston hoitajan työ. Junior Ranger -leireillä on jo pidemmät perinteet: niillä lapset pääsevät kiinni maastotöihin Suomen upeimmissa luontokohteissa. Tänä vuonna leirit ovat Syötteen ja Pyhä-Luoston kansallispuistojen maisemissa.
Rakkauden tekoja luonnon hyväksiMetsähallituksen luontopalvelujen vapaaehtoistyön ohjelmassa ”
Love & Action – Rakkauden tekoja luonnon hyväksi” ideoidaan ja toteutetaan myös uusia vapaaehtoistyön muotoja. Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kanssa kehitetään erilaista yhteistyötä, jonka tavoitteena on esimerkiksi maahanmuuttajien kotouttaminen luontokokemusten avulla, luontoretkien järjestäminen liikuntarajoitteisille, luontokokemusten liittäminen työpaikkojen tyky-päiviin ja lasten luontosuhteen vahvistaminen.
Luonnon monimuotoisuus on elämän ehto, todetaan luonnon monimuotoisuuden viestintäkampanjan iskulauseessa. Luonnon monimuotoisuus on myös sydämen asia, toteavat ne vapaaehtoiset, jotka tulevat vapaaehtoistöihin luonnon puolesta (ihmisten iloksi).
Teksti:
Päivi Rosqvist ja
Eveliina Nygren, Metsähallitus, luontopalvelutKuva:
Metsähallitus, Katja RaatikainenTakaisin etusivulle