Tulosta
 

Strategiaremontti loppusuoralla

24.5.2012
 
Talvi ja kevät ovat olleet vähintäänkin toimeliaita luonnon monimuotoisuuden strategian ja toimintaohjelman päivityksen suhteen.

Strategialuonnosta ja siihen liittyvää toimintaohjelmaa on käsitelty jokaisessa biodiversiteetti-työryhmän kokouksessa. Ryhmän yli 30 asiantuntijan lisäksi työhön on osallistunut moni ulkopuolinen asiantuntija ja tietysti myös laaja nettiyhteisö, jonka ajatuksia olemme tähän mennessä kyselleet kahteen otteeseen.

Lausuntokierrokselle strategialuonnos pääsi maaliskuussa. Lausuntoja tuli määräaikaan mennessä kaikkiaan 48 taholta ja joiltakin mattimyöhäisiltä sen jälkeenkin. Strategian päämäärät ja tavoitteet saivat laajan tuen. Joissakin lausunnoissa tavoitteiden saavuttamista epäiltiin, ja paljon odotuksia asetettiin myös strategiaan liittyvälle toimintaohjelmalle. Myös vaikutusten arviointia koskevasta liitteestä esitettiin runsaasti hyödyllisiä kommentteja.
Lausuntojen yhteenvetoa ja niiden pohjalta tehtäviä muutoksia valmistellaan parhaillaan.

Parin viikon tauon työhön aiheutti valmistelijoiden osallistuminen kahteen Montrealissa pidettyyn biodiversiteettisopimuksen työkokoukseen. Niissä valmisteltiin esityksiä seuraavaan osapuolikokoukseen, joka pidetään Intian Hyderabadissa. Kokouksissa keskusteltiin paljon kansallisten strategioiden ja toimintaohjelmien valmistelusta. Vain harvat osapuolet ovat saaneet Nagoyan päätösten mukaan tarkistetut kansalliset päätöksensä valmiiksi. Saman asian kimpussa ovat siten vielä lähes 190 valtiota ympäri maailman.

Yhteinen havainto oli, että vaikutusten arviointi ja vuorovaikutteinen valmistelutapa vie paljon aikaa, mutta se ehdottomasti kannattaa.  Suomessa on tavoitteena tehdä valtioneuvoston periaatepäätös strategiasta vielä ennen kesälomia.

100+ toimenpidettä

Samaan aikaan tekeillä on toimintaohjelma, jonka avulla strategiset päämäärät voidaan käytännössä saavuttaa. Ehdotuksia toimenpiteiksi siinä on tällä hetkellä peräti 115. Kenties kertoo tekijöiden sitoutuneisuudesta, että määrän karsiminen on osoittautunut vaikeaksi. Toimintaohjelman luonnos tulee myös kommentoitavaksi verkkoon.
 
Sekä biodiversiteetti-työryhmä että kumppanimme laajemmin ovat pitäneet yllä hyvää otetta strategiatyöstä. Yhteistyö on ollut erinomaista ja keskustelu vilkasta. Internetin kautta matkan varrella saadut sadat kommentit, kritiikit ja kannustukset on myös otettu työryhmässä ilolla vastaan.

Eri ryhmien laaja tuki työlle on ensiarvoista. Ilman sitä ei strategiaa saada toteumaan käytännössä emmekä pääse kunnianhimoiseen maaliimme, jossa luonnon monimuotoisuuden kato pysähtyy vuoteen 2020 mennessä.

Teksti: Katja Huumo ja Ilkka Heikkinen, ympäristöministeriö
Kuva: Terhi Ryttäri

Lisätietoja:

Luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen, ympäristöministeriö, puh. 040 506 1172, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Katja Huumo, ympäristöministeriö, puh. 050 567 5381,
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Takaisin etusivulle