|
Härkäsimppu sulautuu hyvin sinisimpukkojen täplittämälle mutapohjalle.
|
Meristrategiapuitedirektiivin toimeenpano on alkanut ryminällä. Jäsenmaiden tulee toimittaa ensimmäinen raportointi Euroopan Unionille jo tulevana kesänä. Seurantaohjelmien laatiminen ja täytäntöönpano tehdään vuonna 2014 ja toimenpideohjelma heti sen jälkeen. Aikataulua voidaan sanoa jopa hengästyttäväksi. — Hyvä niin, sillä ainakin Itämeren pelastamisella on ollut kiire jo jonkin aikaa. Direktiivin tavoitteena on saavuttaa meriympäristön hyvä tila vuoteen 2020 mennessä.
Direktiivi hyväksyttiin 15. heinäkuuta 2008 usean vuoden valmistelutyön tuloksena. Tämän jälkeen asiantuntijat selvittivät noin vuoden mittaisen ryhmätyön aikana, miten meriympäristön hyvää tilaa voidaan ilmaista direktiivin 11 kuvaajalla. Tuloksia puitiin tämän jälkeen runsaan vuoden ajan jäsenmaiden, komission, Euroopan ympäristökeskuksen sekä muiden asiantuntijatahojen ja kansalaisjärjestöjen kesken.
Itämeren suojelukomission HELCOM oli, ja on edelleen,
yksi aktiivisimpia tahoja tässä prosessissa.
Työn tuloksena komissio antoi päätöksensä merivesien
hyvän ekologisen tilan arvioinnissa käytettävistä perusteista ja menetelmästandardeista (2010/477/EU) syyskuussa 2010. Tätä ennen jäsenmaat olivat aloittaneet direktiivin transponoinnin omaan kansalliseen lainsäädäntöönsä. Suomen laki vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä (272/2011) annettiin maaliskuun 25. 2011, ja Valtioneuvoston asetus (980/2011) saman vuoden elokuussa.
Mukana monta toimijaaYmpäristöministeriö vastaa muiden Itämeren valuma-alueella sijaitsevien valtioiden kanssa tehtävästä merenhoidon suunnittelun yhteistyöstä lain ja asetuksen määräämällä tavalla. Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja asianomainen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (Varsinais-Suomen ELY) sekä muut toimivaltaiset viranomaiset osallistuvat yhteistyöhön. Näitä ovat SYKE:n lisäksi Ilmatieteen laitos, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, ELY:t sekä Metsähallitus, jotka vastaavat merenhoidon seuranta- ja muista tehtävistä toimialoillaan. Myös muut valtion ja kuntien viranomaiset osallistuvat vesienhoidon ja merenhoidon järjestämiseen.
|
Mereen heitetty pullokin toimii hyvänä levien kasvualustana.
|
Työ käynnistyi toden teolla viime vuoden puolivälissä. Ympäristöministeriö perusti asiantuntija- sekä yhteistyöryhmät, joihin muut toimijatahot osallistuvat. Varsinais-Suomen ELY-keskus toimii yhteen sovittavana ELY-keskuksena, ja raportointityön sihteeristö toimii Suomen ympäristökeskuksessa.
Toimijatahojen tehtävänä on koota meristrategiadirektiivin alustava arviointi, sisältäen selvityksen meriympäristön nykytilasta, sen hyvästä tilasta, ympäristötavoitteista ja indikaattorien asettamisesta. Julkisen kuulemisen jälkeen suunnitelma viedään valtioneuvoston käsittelyyn. Tämän jälkeen, ja viimeistään 15. heinäkuuta 2012, selvityksen tiedot raportoidaan EU:n komissiolle. Kiirettä pitää!
Teksti:
Jan Ekebom, MetsähallitusKuvat:
MetsähallitusLisätiedot Erikoissuunnittelija
Jan Ekebom, Metsähallituksen luontopalvelut, etunimi.sukunimi@metsa.fi
Takaisin etusivulle