Tulosta
 

Haitallisista vieraslajeista viestitään yhteistyöllä

17.2.2012
 Jättiputki. Kuva Terhi Ryttäri.
Valtaisa jättiputkikasvusto. Kuva Terhi Ryttäri.
Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) on julkaissut kaksi esitettä haitallisista vieraslajeista. Toinen keskittyy monenlaisia elinympäristöjä valtaavan erityisen haitallisen vieraskasvin eli jättiputken torjuntaan, toisessa esitellään viisi puutarhan vieraslajia torjuntaohjeineen. Nämä vieraslajit ovat jättiputki, komealupiini, kurtturuusu, jättipalsami ja espanjansiruetana.

Esitteet julkaistiin viime marraskuussa Metsämessuilla, jossa ne saivat hyvän vastaanoton. Esitteiden jakelu painottuu alkaneelle vuodelle, ja se tehdään viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen sekä muiden sidosryhmien yhteistyönä laajana kampanjana.

Esitettä tulevat jakamaan MMM:n lisäksi ELY-keskukset, ProAgrian toimipisteet sekä Marttaliiton, Helsingin kaupunki, Maa- ja kotitalousnaisten ja Suomen luonnonsuojeluliiton piirijärjestöt. Kummankin esitteen painos on 30 000 kappaletta. Lisäksi MMM tulee tuottamaan noin 30 haitallisen vieraslajin "kortiston" verkkoon.

Alueellisia kampanjoita suunnitteilla

Maa- ja kotitalousnaisten maisemanhoidon neuvojat suunnittelevat Suomen Kulttuurirahaston rahoituksen turvin omia alueellisia kampanjoita. Niihin kaavaillaan paikallista toimintaa vieraslajien torjumiseksi. Toimenpiteitä tulevat olemaan neuvonta ja tiedotus erilaisten tapahtumien puitteissa.

Suunnittelussa ideoidaan monia erilaisia tapoja tuoda vieraslajit esille, esimerkiksi kyläkävelyjen yhteydessä ja kyläsuunnitelmien teossa sekä viljelijöiden koulutuksessa. Myös jokin paikallinen yhdistys voisi ottaa jonkin kohteen vieraslajien torjunnan vastuulleen.

Kansallinen vieraslajistrategia pian valmis

Kansallisesta vieraslajistrategiasta odotetaan valtioneuvoston periaatepäätöstä kevään kuluessa. Tavoitteena on julkaista strategia kaikkine taustoineen ja toimintaohjelmineen kesään mennessä.

Suomessa on vuoden 2011 alkuvuoden tietojen mukaan 157 haitallista vieraslajia. Lisäksi tarkkailtavia tai paikallisesti haitallisia vieraslajeja on yhteensä 128. Vieraslajilla tarkoitetaan ihmistoiminnan seurauksena levinnyttä eliölajia, joka ylittää luontaiset leviämisesteet ihmisen avulla.

Haitalliset vieraslajit ovat tehokkaita levittäytyjiä

 Espanjansiruetana. Kuva Ilmari Valovirta.
 Espanjansiruetana näytillä. Kuva Ilmari Valovirta.
Suomessa kasvaa kolme haitallista vierasta jättiputkilajia, jotka voivat kasvaa rehevällä kasvupaikalla jopa 4–5 metriä korkeaksi. Jättiputki tuottaa runsaasti siemeniä, joita se levittää erittäin tehokkaasti ympäristöönsä. Päästyään valloilleen jättiputki valloittaa elintilan muilta kasveilta ja ihoa polttavan nesteensä takia jättiputkea pidetään erityisen haitallisena vieraslajina.

Kurtturuusu on pensasruusu, joka leviää tehokkaasti ja valtaa alan muilta kasveilta. Jättipalsami on alun perin tuotu koristeeksi ja mehiläiskasviksi puutarhoihin, mutta myös se on erittäin aggressiivisesti leviävä vieraslaji ja tukahduttaa muun kasvillisuuden. Lupiinia pidetään usein maantienvarsien kaunistuksena. Se on myös erittäin tehokas leviämään ja syrjäyttää alkuperäisiä ketolajeja.


Puutarhan vieraslajeista erityisen haitallinen on kookas espanjansiruetana, joka uhkaa levitä kohti pohjoista ilmastonmuutoksen takia. Se aiheuttaa tuhoa puutarhassa syömällä kasvien osia ja jopa kokonaisia kasveja.

Kirjoittaja: Pekka Väisänen
Valokuvat: Terhi Ryttäri ja Ilmari Valovirta

Lisätietoja
 
Ympäristöylitarkastaja Johanna Niemivuo-Lahti, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 09 160 52377, etunimi.sukunimi@mmm.fi
Kehityspäällikkö Hannele Partanen, Maa- ja kotitalousnaiset ry puh. 040 521 7814,  etunimi.sukunimi@maajakotitalousnaiset.fi


Paluu etusivulle