Tulosta
 

Biodiversiteettisopimusten synergiayhteistyö kansainvälisen ympäristöoikeuden ja diplomatian kurssin teemana

24.11.2011
 Kurssilla

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos ja UNEP järjestivät yhteistyössä kaksiviikkoisen ympäristöoikeuden ja -diplomatian kurssin ("University of Eastern Finland - UNEP Course on Multilateral Environmental Agreements") Bangkokissa, Thaimaassa syyskuussa 2011. Kurssin erityisteemana oli tänä vuonna biodiversiteettisopimusten synergia-asiat (”Synergies among the biodiversity-related conventions”). Kurssi järjestettiin Aasian teknologiainstituutin kampuksella.

Itä-Suomen yliopisto ja UNEP ovat järjestäneet vuosittain vastaavanlaisia kursseja vuodesta 2004 lähtien. Ne on pidetty neljä kertaa Joensuussa, kaksi kertaa Etelä-Afrikassa, kerran Keniassa ja nyt ensimmäisen kerran Aasiassa. Kurssien erityisteemoiksi on pyritty valitsemaan ajankohtaisia ja haastavia teemoja, jotka ovat koskeneet vesi-, metsä-, biodiversiteetti-, kemikaali-, meri- ja ilmasto-asioita. Kurssit ovat olleet ulkoasiainministeriön, ympäristöministeriön, Itä-Suomen yliopiston sekä UNEP:n (United Nations Environment Programme) yhteisesti rahoittamia.

Kurssit ovat suunnattu ensisijaisesti kansainvälisiin sopimusneuvotteluihin osallistuville ympäristöalan asiantuntijoille, mutta myös alan tutkijoille sekä kansalaisjärjestöjen ja yksityisen sektorin edustajille. Vuoden 2011 kurssille osallistui 32 kurssilaista 26 eri maasta.

Kurssin sisällöstä

 Tietoa jokisuistosta

Kurssin teeman taustalla oli yhtäältä monenvälisten ympäristösopimusten ja kansainvälisen ympäristöhallinnon nykyinen pirstaloituminen ja toisaalta kemikaali- ja jätesopimusten alalla viime aikoina saavutettu läpimurto synergiayhteistyössä. Kurssin tavoitteena oli syventyä siihen, että voidaanko luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi tehtyjen sopimusten synergiayhteistyötä tehostaa. Kurssin huomion kohteena olivat erityisesti biodiversiteettisopimus, Ramsarin sopimus, CMS -sopimus, CITES -sopimus, UNESCO:n maailmanperintösopimus sekä elintarvikkeiden ja maatalouden geenivaroja koskeva FAO:n sopimus, joista kurssilla käytettiin lempinimeä "big six".

Kurssin aikana erityisteemaa käsiteltiin monipuolisesti ja erilaisin työskentelymetodein. Kurssille oli kutsuttu luennoitsijoita eri puolilta maailmaa, muun muassa eri biodiversideettisopimusten sihteeristöistä, UNEP:ista, Suomen ympäristöministeriöstä, yliopistoista sekä useista muista kansainvälisistä organisaatioista.

Kurssilla keskityttiin sopimusten välisten yhteistyön lisäksi alueelliseen ja kansalliseen toimeenpanoon. Kurssilla käsiteltiin myös synergiakysymyksiä biodiversiteettisopimuksen 10. osapuolikokouksen, joka pidettiin Nagoyassa vuonna 2010, hyväksymän stategisen suunnitelman valossa. 

Käytännön harjoituksia

Kurssilla kuultiin myös luentoja käytännön sopimusneuvotteluista sekä siitä kuinka ympäristösopimuksia neuvotellaan ja millaisia käytännön taitoja neuvottelijalta edellytetään. Kurssin yksityiskohtainen ohjelma on ladattavissa kurssin sivuilta.

Luentojen lisäksi kurssilla hyödynnettiin vuorovaikutteisia harjoituksia. Kurssiin sisältyi kaksipäiväinen neuvottelusimulaatio, jossa kurssilaisille luotiin kuviteltu biodiversiteettisopimuksia koskeva neuvottelutilanne. Kurssiin sisältyi myös vierailukäyntejä erilaisiin biodiversiteettiaiheen kannalta näkökulmasta mielenkiintoisiin kohteisiin, kuten Samut Sakhonin ja Samut Prakarnin maakuntien kosteikkoalueille.

Ryhmäkuva

Kokanaisuutena kurssi oli biodiversiteettisopimusten synergia-asioiden kannalta tietynlaista pioneerityötä. CITES -sopimuksen päälakimies Marceil Yeater totesikin kurssilaisille, että he ovat harvoja henkilöitä, jotka ovat pystyneet kokonaisvaltaisesti syventymään haastavaan ja ajankohtaiseen teemaan.

Teksti: Seita Romppanen ja Tuomas Kuokkanen
Kuvat: Asian Technology Institute ja Tuomas Kuokkanen

Lisätietoa

UEF - UNEP Course Coordinator Seita Romppanen, Itä-Suomen yliopisto, etunimi.sukunimi@uef.fi

Neuvotteleva virkamies (ympäristöministeriö) ja osa-aikainen professori (Itä-Suomen yliopisto)
Tuomas Kuokkanen, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi; etunimi.sukunimi@uef.fi


Paluu etusivulle