Tulosta
 

Luonnon monimuotoisuuden kansalaiskeskustelusta korjattiin mainio sato

24.11.2011
  Bd-logo linnut
  
Suomen luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestävän käytön strategian päivitystyö etenee. Luonto ei kuitenkaan pelastu pelkällä virkamiestyöllä, vaan meillä jokaisella on oma osuutemme luonnon suojelemisessa. Strategiatyöstä vastaava seurantatyöryhmä toivoi kansalaisten mielipiteitä strategian luonnoksesta. Kansalaisten kuulemiseen rohkaisivat hyvät kokemukset kevään otakantaa.fi-kyselystä, jossa kysyttiin keinoja luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi.

Strategialuonnos avattiin loka-marraskuussa kahdeksi viikoksi kaikkien kiinnostuneiden kommentoitavaksi. Kyselyyn vastasi reilut sataneljäkymmentä henkilöä, ja seurantatyöryhmä sai yhteensä yli kahdeksankymmentä sivua näkemyksiä ja mielipiteitä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. Vastaukset olivat perusteltuja, asiallisia ja asiantuntevia.  Vastauksista laadittiin yhteenveto, johon on koottu keskeisimmät näkökulmat, mielipiteet ja huomiot.

Ympäristöministeriön luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen on iloinen kansalaiskeskustelun sadosta. "Vastauksista välittyi ihmisten aito huoli luonnon tilasta. Moni painotti myös, että suojelun ohessa on huolehdittava siitä, että maa- ja metsätalouselinkeinojen harjoittaminen on mahdollista nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi teollisuudelle vaadittiin kattavampaa ympäristövastuuta. Tavoitimme hyvin vastaajia eri taustoista."

Kansalaiskuulemisesta myönteisiä kokemuksia

 BD-logo puu 
  
Työryhmä hyödyntää saatuja vastauksia strategian viimeistelyssä ja toimintaohjelman laatimisessa. Strategia on tarkoitus saada valmiiksi poliittista käsittelyä varten ennen vuoden loppua. Toimintaohjelman viimeistely menee ensi vuoden puolelle. Kansalaisten näkemyksiä kysytään todennäköisesti jatkossakin. "Kun saamme kokoon seurantatyöryhmää tyydyttävän version toimintaohjelmasta, harkitsemme uutta kuulemiskierrosta. Tähänastinen kokemus on ollut erittäin hyvä, joten kannattaa pitää silmällä ympäristöministeriön nettisivuja" Heikkinen vinkkaa.

Strategia tulee ulottumaan vuoteen 2020 asti, ja sen keskeinen tavoite on pysäyttää Suomen luonnon köyhtyminen strategiakauden loppuun mennessä.

Teksti: Liisa Kemppainen


Lisätietoja

Luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen, ympäristöministeriö,
puh. 040 506 1172, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Liisa Kemppainen, ympäristöministeriö, puh. 0400 143 953, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi



Paluu etusivulle