Tulosta
 

Pohjoismaisen luonnon hyötyjä ja kansantaloudellista merkitystä selvitetään

24.11.2011
 Juhannuskimalainen
Pölytys ylläpitää useita elinkeinoja kuten hedelmien, marjojen
ja rehu- ja öljykasvien viljely sekä näistä riippuvaiset ruuan-
tuotannon sektorit. Nykyään silmälläpidettäväksi luokiteltu
juhannuskimalainen elää Lounais-Suomen kedoilla ja niityillä.
Aiemmin sen levinneisyysalue on kattanut koko eteläisen
Suomen. Kuva Pekka Malinen.
Luonnon tuottamat hyödyt ja ylläpitämät toiminnot ovat yhteiskuntamme hyvinvoinnin perusta. Esimerkiksi ruokaturva ja -teollisuus rakentuvat pääsääntöisesti luonnon varaan: hyönteiset pölyttävät hyötykasvit, maaperän laatu takaa viljasadon, marjat, sienet ja riista ovat edelleen tärkeä osa ruokapöytämme antimia ja kosteikot ja harjut puhdistavat käyttöömme juomakelpoista vettä.

Yhteiskunnan ja talouden ylläpitäminen pitkällä tähtäimellä edellyttää, että luonnon monimuotoisuus ja arvokkaat rakenteelliset ja toiminnalliset piirteet turvataan. Monilla luonnon tarjoamista hyödyistä ei kuitenkaan ole suoranaista rahallista arvoa. Niinpä luonnon rooli hyvinvointimme peruspilarina usein unohtuu päätöksiä tehtäessä.

Suomen Ympäristökeskus (SYKE) ja Institute for European Environmental Policy (IEEP) ovat käynnistäneet selvityksen luonnon taloudellisesta roolista ja yhteiskunnallisesta merkityksestä Pohjoismaissa (The State and Economics of Key Ecosystem Services in the Nordic Countries – TEEB Nordic). Hanke on Pohjoismaiden Ministerineuvoston (PMN) rahoittama ja tukee Suomen PMN puheenjohtajuuskauden prioriteetteja. Yksivuotisen hankkeen on määrä valmistua keväällä 2012.

TEEB Nordic työn alla

TEEB Nordic perustuu YK:n ympäristöohjelman (UNEP) koordinoimaan kansainväliseen The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB) -hankkeeseen ekosysteemien ja luonnon monimuotoisuuden taloudellisesta arvosta. TEEB -hanke kokosi ja tuotti tietoa biologisen monimuotoisuuden ja sen ylläpitämien hyötyjen, nk. ekosysteemipalvelujen, merkityksestä yhteiskunnille ja kansatalouksille. Hanke myös arvioi monimuotoisuuden köyhtymisen ja ekosysteemipalvelujen heikkenemisen taloudellisia seurauksia.

TEEB Nordic -hankkeen tarkoituksena on tunnistaa Pohjoismaiden yhteiskuntien ja kansantalouksien kannalta tärkeimmät luonnon monimuotoisuuteen perustuvat hyödyt sekä koota alueellista tietoa luonnon ylläpitämien ja tuottamien hyötyjen nykytilasta, kehityssuunnasta, mahdollisista uhkista sekä taloudellisesta merkityksestä. Selvityksen tarkoituksena on tuottaa yleiskuva Pohjoismaiden luonnon taloudellista ja yhteiskunnallista arvoa koskevasta tiedosta sekä tiedon puutteista.

Tämän perusteella voidaan paremmin arvioida millaisen tiedon tuottamiseen olisi jatkossa erityisesti keskityttävä. Hankkeessa arvioidaan myös, kuinka erilaisia taloudellisia ohjauskeinoja voitaisiin soveltaa Pohjoismaissa. Nämä ohjauskeinot edesauttavat luonnon ja sen tuottamien hyötyjen todellisen arvon sisällyttämistä osaksi päätöksentekoa ja kansantalouden suunnittelujärjestelmiä.

Konkreettisia esimerkkejä luonnon arvosta kaivataan!

Yksi tämän hetkisistä tiedon puutteista on luonnon eri hyötyjä havainnollistavien - ja myös arvottavien - esimerkkien puute ja hajanaisuus. Mielenkiintoiset esimerkit ja tapaustutkimukset ovat lähtökohta laajemmalle luonnon taloudellisen ja yhteiskunnallisen roolin selvittämiselle. Ne myös auttavat havainnollistamaan luonnon arvoja ja näiden arvojen suojelun merkitystä eri sidosryhmille ja laajemmalle yleisölle.

 Metsiemme marjoja
 Metsien marjat ja sienet ovat tärkeä luonnon tarjoama hyöty Pohjoismaissa.
 Kuva Mia Vuomajoki.


Kattavan ja mahdollisimman laajan selvityksen toteuttamiseksi TEEB Nordic peräänkuuluttaakin kiinnostuneita ja kiinnostavaa tietoa omaavia tahoja ja tutkijoita olemaan yhteydessä hankkeeseen.

Seuraava askel: kansalliset selvitykset

TEEB Nordic -selvitys täydentää Pohjoismaiden osalta kansainvälisen TEEB -hankkeen tuottamaa tietoa ja toivottavasti myös edistää ja tukee tarkempien kansallisten selvitysten alullepanoa. Pohjoismaista Norja on jo aloittanut oman kansallisen hankkeensa toteuttamisen ja toivottavasti myös Suomi seuraa pian perässä.

Teksti: Marianne Kettunen
Kuvat: Pekka Malinen ja Mia Vuomajoki


Lisätietoa

TEEB Nordic –hankkeen koordinaattori Marianne Kettunen, Institute for European Environmental Policy / vieraileva tutkija Suomen ympäristökeskus , puh. 040 485 4844, mkettunen@ieep.eu

Erikoistutkija Petteri Vihervaara, Suomen ympäristökeskus, puh. 40 513 8185, petteri.vihervaara@ymparisto.fi


Paluu etusivulle