Tulosta
 

Uusia lääkkeitä monimuotoisesta merestä

16.9.2011
Meduusa. Kuva Christian D. Muller.Merten monimuotoisuutta on tutkittu vain vähän, vaikka meren eliöistä saadaan aineksia moniin teollisiin tuotteisiin. Helsingin yliopiston koordinoima kansainvälinen tutkimushanke
etsii meristä uusia raaka-aineita lääkkeisiin ja terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin.

Hankkeen juuret ulottuvat Suomen kehitysyhteistyöhön. ”Idea syntyi Beirutin amerikkalaisen yliopiston kanssa käynnissä olleen yhteistyön pohjalta. Suomen Libanonissa rahoittaman kuivien alueiden tukiohjelman aikana kehittyi toimiva verkosto. Nyt yhteistyössä siirryttiin kuivilta alueilta mereen”, kertoo hankkeen tieteellinen koordinoija, professori Heikki Vuorela Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta.

MAREX -hanke käynnistyi vuonna 2010, ja jatkuu vuoteen 2014. Mukana on 19 tutkimuslaitosta ja yritystä eri puolilta maailmaa. EU kattaa kuusi miljoonaa euroa hankkeen kahdeksan miljoonan euron budjetista. EU haluaa edistää yhteistyötä, jossa kaikki alan tutkimusyksiköt löytävät toisensa.

Meren eliöistä saadaan raaka-aineita lääkkeisiin, kosmetiikkateollisuuteen ja terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin. Vuorelan mukaan tarkoituksena on löytää uusia aineita lääkkeisiin, joilla voidaan hoitaa muun muassa syöpää, tulehduksia ja verenkiertoelinten sairauksia. Lisäksi saadaan aineita elintarvikkeisiin.

Eliöitä kerätään kaikista maailman meristä Jäämerta lukuun ottamatta. Näytteitä otetaan meren eliöistä, sekä kasvi- että eläinkunnasta, levistä kaloihin, ja tiedot viedään uusiin tietokantoihin. ”Kyseessä on poikkitieteellinen hanke, jossa monen eri tieteenalan ja maan tutkijat tekevät yhteistyötä. Tämä tekee myös koordinoinnista haastavaa”, Vuorela toteaa.

Merten monimuotoisuutta suojellaan

Hanke vaikuttaa monin tavoin meriluonnon monimuotoisuuteen. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta merten monimuotoisesta elämästä. Vuorelan mukaan näytteitä kerätessä on löydetty jo useita uusia lajeja, jotka on tunnistettu ja rekisteröity. Tavoitteena on säilyttää merten monimuotoisuutta, ja löydetyille uusille eliölajeille pyritään kehittämään myös viljelymenetelmiä.

Ruskolevä. Kuva Christian D. Muller.

Ohjelma on käynnistynyt hyvin. Haastavinta Vuorelan mukaan on se, että mukana on niin monia kulttuureja edustavia toimijoita. Tähän asti yhteentörmäyksiltä on vältytty, ja eri kulttuurien toimintatavat on onnistuttu sovittamaan yhteen.

Lisäongelmia tuottaa logistiikka, sillä biologisten näytteiden toimittaminen esimerkiksi Intiasta Eurooppaan on haastavaa. Näytteet tulevat tutkittaviksi Euroopan eri maiden lisäksi Turkista, Intiasta, Libanonista ja Chilestä, ja tullit asettavat tuonnille omat vaatimuksensa.

”Kun uusia lääkeaineita on löydetty, yritykset aloittavat lääkkeiden kehittämisen, joka vie vuosia. Kuluttaja saattaa hyötyä uusista merestä löydetyistä lääkkeistä noin 10 vuoden kuluttua”, Vuorela kertoo.

Teksti: Outi Einola-Head
Kuvat: Christian D. Muller



Paluu etusivulle