Tulosta
 

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen: Monimuotoisuuden suojelu etenee MMM:n vastuualueella

16.9.2011


Ministeri Jari Koskinen. Kuva Pekka Väisänen.Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen on lyhyen ministerikautensa aikana ehtinyt perehtyä luonnon monimuotoisuuden eri puoliin ja sen eteen tehtyyn työhön. Hänen mielestään edistystä on jo saavutettu ja saavutetaan koko ajan maa- ja metsätalousministeriön (MMM) vastuualueella.
 
Koskinen on jo ehtinyt keskustella useiden tahojen kanssa tärkeistä monimuotoisuuskysymyksistä. Myös Kataisen hallituksen ohjelmassa on paljon hyviä kirjauksista monimuotoisuuden turvaamiseksi ja parantamiseksi, hän sanoo. "Olen luottavainen, että niitä toteuttamalla tätä tärkeää asiaa saadaan vietyä hyvään suuntaan."
 
MMM:lle on jyvitetty varsin suuri osa luonnon monimuotoisuutta koskevista kysymyksistä. Miten ministeriö näyttää ensituntumanne perusteella selviävän tehtävästä?
 
"Erittäin hyvin. MMM on vastuussa tai osavastuussa noin 75 %:sta nykyisen kansallisen luonnon monimuotoisuutta koskevan strategian ja toimintaohjelman toimenpiteistä. Tästä syystä MMM:n toimialalla tehdyistä edistysaskeleista on konkreettista merkitystä luonnon monimuotoisuuden hoidossa ja suojelussa."
 
Mitkä MMM:n sektoreista ovat mielestänne edenneet pisimmälle monimuotoisuuden suojelussa?
 
"Sitä on äärimmäisen vaikea arvioida, sillä kaikilla MMM:n sektoreilla on mielestäni tehty selviä edistysaskeleita.

Monet viime aikoina metsissä toteutetut toimenpiteet ovat edistäneet monimuotoisuuden turvaamista. Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman METSOn lisäksi positiivia tuloksia on saavutettu muun muassa turvaamalla metsälailla erityisen tärkeitä elinympäristöjä ja kehittämällä talousmetsien luonnonhoitoa.

Maatalouden ympäristötuella on merkittävä rooli monimuotoisuuden suojelussa. Seurantatutkimuksen toimenpidekohtaiset tulokset osoittavat, että monimuotoisuushyötyjä on kyetty paikallisesti saavuttamaan muun muassa perinnebiotooppien ja kosteikkojen suojelulla, sekä suojavyöhykkeillä ja luonnonhoitopelloilla.

MMM:n johdolla on myös valmisteltu soiden ja turvemaiden kansallinen strategia, joka sisältää merkittäviä konkreettisia toimia soiden kestäväksi ja vastuulliseksi käytöksi ja suojeluksi."
 
Miltä näyttää Metson jatko?
 
"Metson ansiosta on tapahtunut selvää ja pysyvää toiminnan suuntauksen sekä asenteiden muutosta. Maanomistajien näkemykset otetaan entistä paremmin huomioon luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa, he pääsevät itse vaikuttamaan päätöksiin. Metson kokeiluvaiheen ja toimeenpanon aikana on kehitetty uusia, kustannustehokkaita luonnon monimuotoisuuden turvaamiskeinoja."

Kalapuolella vaelluskalojen tilannetta on pidetty huonona. Onko näiden kalakantojen tilaan luvassa parannusta?

"Kalavarojen osalta käynnissä on kalastuslain kokonaisuudistus, jossa kehitetään kalastuslainsäädäntöä vaelluskalojen kulun turvaamiseksi sekä yleensäkin kalakantojen kestävän käytön ja hoidon periaatteiden varmistamiseksi. Parhaillaan viimeistellään myös kalatiestrategiaa, jonka tavoitteena on parantaa uhanalaisten vaelluskalakantojen tilaa ja edistää vesienhoitohoitosuunnitelmien toteutumista."
 
Saimaannorpan suojelu on nyt ilmeisesti menossa myötätuuleen?
 
"Valtioneuvosto antoi keväällä 2011 kaksi asetusta, joilla rajoitetaan kalastusta saimaannorpan suojelun tehostamiseksi. Lisäksi saimaannorpan suojelemiseksi on solmittu kalastuksenrajoitussopimuksia, joista maksetaan korvaus. Näiden toimenpiteiden vaikutuksia ja riittävyyttä seurataan."
 
Teksti ja kuvat: Pekka Väisänen




Paluu etusivulle